Na području županije tijekom ljetnih vrućina povećan broj intervencija hitne medicinske pomoći

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U zadnjem je desetljeću uočen trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke, a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice. Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.  Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih i drugih bolesti.  Kakva je situacija na našem području kada su u pitanju intervencije hitne pomoći vezane uz vrućinu doznali smo od dr. Sandre Lee Lucić, liječnice Zavoda za hitnu medicinu Osječko baranjske županije:

U Zavodu za hitnu medicinu Osječko baranjske županije općenito smo imali povećan broj intervencija vezan uz ove toplinske valove. Nisu to intervencije vezane samo uz vrućine, nego i uz još neka stanja koja se događaju u ovim mjesecima, a to su recimo, vrlo česti ubodi insekata. Kako pogađa  Zavod, tako pogađa i ovo našičko područje.  Pacijenti se nekada nesmotreno  izlažu velikim vrućinama, ne paze na dovoljan unos tekućine, tako da često dolazi do kolapsa i pada tlaka. Kroničnim bolesnicima se pogoršava njihovo osnovno stanje, tako da ono što bi bili naši savjeti svakako kako bi svi ljudi olakšali svakodnevicu je da izbjegavaju ove velike vrućine, odnosno da izbjegavaju izlaziti iz svojih kuća u tom nekom  najkritičnijem periodu tamo negdje između 11 i 17 sati, ukoliko je to ikako moguće. Nadalje da izbjegavaju direktan boravak na suncu, ako se već kreću negdje da budu zaklonjeni od sunca,  koriste kreme s visokim zaštitnim faktorom i da pokušavaju što je više moguće koristiti pokrivala za glavu kako ne bi bili izloženi direktnom suncu – rekla je dr.Sandra Lea Lucić dodala da je potrebna obilna hidratacija, dakle povećan unos tekućine.

Tomislava Justić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit