U Osijeku održana 13.sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Facebook
Twitter
Pinterest

Danas je u Osijeku održana 13. sjednica Skupštine Osječko–baranjske županije. Vijećnici su vrlo ekspeditivno razmotrili 13 točaka dnevnog reda, uključujući i tzv. Aktualni sat za vrijeme kojega su vijećnici postavljali pitanja. Sjednicu je prokomentirao zamjenik župana Mato Lukić:

-Održana je 13. sjednica Skupštine Osječko baranjske županije s 13 točaka dnevnog reda. Naravno,  prije samog dnevnog reda održan je i aktualni sat na kojemu su vijećnici izlazili s različitim inicijativama ili tražili obrazloženja kao što su npr. izvješće o radu zdravstvenih ustanova, ustanova koje, evo, znamo i sami kako u Republici Hrvatskoj, tako otprilike i Osječko baranjskoj županiji, međutim, izvješće koje se odnosi na prošlu godinu tražilo je i dodatno obrazloženje obzirom da je to bila godina i zbog otežanog samog otežanog funkcioniranja zdravstvenih ustanova. Nadalje je bilo informacija u samom dnevnom redu o poslovanju jedinica lokalne samouprave na području Osječko baranjske županije, gdje je vidljivo da su u svim jedinicima lokalne samouprave proračuni porasli. Rezultat je to mnogih projekata koji se provode u pojedinim općinama i gradovima na području županije, negdje više, negdje manje. Također je na dnevnom redu bilo i usvajanje izvješća o poslovanju tvrtke Cesting – kazao je Lukić.

Jedno od vijećničkih pitanja odnosilo se na problematiku energetike i mogućih problema s grijanjem u jesenskom i zimskom razdoblju. Vijećnik Boris Piližota postavio je pitanje vezano uz obvezu postavljanja kondenzacijskih plinskih bojlera te uređenje postojećih ili izgradnju adekvatnih dimnjaka što bi iziskivalo poprilične financijske izdatke za građane. Na ovo pitanje odgovorio je zamjenik župana Mato Lukić osvrnuvši se na cjelovitu problematiku energenata:

Razmišljamo o tome, mogli ste se uvjeriti u to, bez obzira što nismo dobili neke dodatne upute, ali uvijek je dobro racionalno raspolagati energijom, a isto tako i vodama kojih je tema ovih dana zaista aktualna. Uvaženi vijećnik Boris Piližota je, između ostalog, postavio pitanje vezano uz  najavljenu nadolazeću energetsku krizu i izmjene bojlera u kućanstvima, dodatnih troškova za kućanstva itd. Što se tiče samih energenata, spomenuo sam već i vodu. Uvaženog vijećnika Vinka Kuduza zanimala  je situacija s vodom, stanju vode u Osječko baranjskoj županiji. Za sada mogu reći da, kako su nas izvijestili iz 10 isporučitelja na području županije, da problema nema niti su signalizirali ikakve probleme. Što se tiče ruralnih područja i zaseoka koji nisu spojeni na sustav vodovoda od strane vatrogasaca i civilne zaštite i robnih rezervi, pripremljene su cisterne za pitku i nepitku vodu i ukoliko bude bilo potrebe ista će se dostavljati, a radi se o situacijama kada presuše bunari u tim zaseocima. Ostalih problema nema, što se vode tiče možemo poslati umirujuće poruka, a na nama je svakako da pozovemo naše sugrađane na racionalno racionalno trošenje – kazao je Lukić.

Na dnevnom redu današnje sjednice našlo se i izvješće o poslovanju zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Osječko-baranjska županija u 2021. godini. Izvješće je usvojeno većinom glasova uz dodatno obrazloženje pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivane Stanić, koja je ukratko pojasnila razloge negativnih financijskih rezultata Doma zdravlja i Opće županijske bolnice Našice:

Bolnički limit se mijenjao tijekom godina, čega ste bili svjesni kako kroz medijski prostor, tako i prateći izvješće o zdravstvu. Dakle, on se od nekih četiri milijuna sedamsto mijenjao na sedam milijuna 200 tisuća, to je podatak od 1. lipnja ove godine. Samo izvršenje u Općoj županijskoj bolnici Našice bilo je dodatno otežano  samim uvjetima jer je Opća županijska bolnica od 30.studenog  2020. godine postala sekundarna COVID bolnica, što je značajno utjecalo na poslovanje same bolnice čiji prikaz ste imali i u 2020. godini. Naravno, fakturiranje  od HZZO-a je  bilo drugačije ugovarano. Malo značajniju promjenu imamo uvođenjem neinvazivne ventilacije,  uređaja kojim povećavamo prihode od HZZO-a, ali moramo biti svjesni činjenice da smo tijekom 2001. godine osiguravali 60 ležajeva. Znači, unatoč cjelovitom radu, odnosno uspostavi i osiguravanju rada i na razini cjelokupne Opće županijske bolnice Našice, moramo staviti naglasak da smo djelovali kao sekundarna bolnica i  da nam je to utjecalo na dodatne pojačane prihode radom većine liječnika na COVID odjelu.  Ne smijemo zanemariti i povećanje rashoda uslijed toga što nam je velik dio liječnika bio zaražen pa smo morali osiguravati  prekovremene sate – kazala je Stanić i pojasnila kako se bolnica Našice fakturira iz limita i ona se drugačije financira u odnosu na sve ostale ustanove kao što je primjerice Doma zdravlja koji se također

 financira putem HZZO-a, ali nema ugovoreni limiti.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili i informaciju o financijskom poslovanju jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije u 2021. godini te Izvješće o poslovanju tvrtke Cesting d.o.o. Osijek u 2021. godini.

Danko Justić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit