Zavičajni muzej Našice obilježio Noć muzeja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Zavičajni muzej Našice sinoć je organizirao manifestaciju Noć muzeja koja je u cijeloj Hrvatskoj organizirana 18. puta i to ove godine na temu – Muzeji su važni. Naš Zavičajni muzej Našice, u iščekivanju novog muzejskog prostora, organizirao je panel raspravu “Muzeji su važni – važno je znati kako teče obnova Dvorca Pejačević u Našicama”. Na početku je predstavljen video-zapis o trenutnom stanju obnove Dvorca Pejačević, a sudionici panela bili su predstavnici investitora, konzervatora, projektanata, izvođača radova i budućih korisnika obnovljenog prostora Dvorca Pejačević. O cijeloj investiciji, projektu, povijesti dvorca, radovima i planiranom završetku govorili su: gradonačelnik Krešimir Kašuba, Ivica Valenčak, Tomislav Miđić i Marko Tokić te ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

Ravnateljica  Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak rekla je kako s obzirom na obnovu dvorca, naš muzej ne može svojim korisnicima priuštiti ono što zapravo rade ostali muzeji u Hrvatskoj povodom Noći muzeja, a to je obilazak njihovih stalnih postava muzejskih izložbi, ali se informiranjem o radovima na dvorcu pridružuje ovoj manifestaciji, kao što to već tradicionalno čini.

– Tema Noći muzeja je – muzeji su važni pa smo se zapitali što je to važno, a što se tiče muzeja u Našicama i čini nam se da je to upravo tema kojoj smo posvetili ovu večer, a to je tema obnove našega sjedišta – dvorca Pejačević. Važno je znati kako teče obnova dvorca Pejačević u Našicama i pozvali smo sudionike koji o ovoj temi imaju što reći. To su gradonačelnik Krešimir Kašuba, predstavnici poduzeća “Valenčak” d.o.o. koje je izvelo i projekt i nadzor provođenja radova – Ivica Valenčak i Tomislav Midžić te Marko Tokić kao predstavnik firme koja je za našički dvorac napisala konzervatorsku studiju,  najvažniji dokument na temelju kojeg je onda i krenula cjelokupna obnova, odnosno projektiranje njegove obnove – rekla je Silvija Lučevnjak.

– Noć muzeja u Našicama je jako lijepa prigoda za promoviranje našeg muzeja. Svjedoci smo povijesnih  investicija u obnovu, ne samo ovog Velikog dvorca, nego i Malog dvorca, Gregerove vile, središnjeg trga, perivoja i Aleje Lipa, gdje su velika sredstva uložena. Radi se o oko 100 milijuna kuna. Investicije se privode kraju i uz sve nedaće koje su se dogodile, od pandemije preko ove energetske krize prošle godine, u ovoj 2023. dvorac će biti završen.  Za očekivati je da će do kraja šestog mjeseca Veliki dvorac biti gotov u punom svom sjaju, znači s novom fasadom, sa četiri tisuće kvadrata uređenog prostora na pet etaža i s  velikom multifunkcionalnom kongresnom dvoranom te prostorima za korisnike. Sve investicije doprinijet će promidžbi Grada Našica i radujemo se završetku radova – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Građane je najviše zanimalo kada će dvorac biti završen, a gradonačelnik je odgovarajući na pitanja ponovio da će svakako biti do kraja ove godine.

tekst i foto: N.Pavlus

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit