Usvojen rebalans Proračuna Osječko-baranjske županije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas je održana je 21. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Na dnevnom redu je bilo 14 točaka, a središnja je bila Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu. Između ostalih, veću pozornost vijećnika imala je i točka o suradnji u programu kontrole komaraca između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci.

Kako je obrazložila pročelnica Upravnog odjela za javne financije OBŽ Snježana Raguž, Proračun Osječko-baranjske županije za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu donijela je Skupština Osječko-baranjske županije na sjednici održanoj 15. prosinca 2022. godine. Kako je od 1. siječnja 2023. godine službena valuta euro, proračun je prvi put donesen u toj valuti, a iznosio je 258.393.330 eura. Predloženim izmjenama i dopunama – koje su vijećnici danas usvojili većinom glasova – županijski proračun se povećava za 7.765.553 eura te nakon rebalansa iznosi 266.158.883 eura.

Prvim rebalansom povećavamo proračun za gotovo 7,8 milijuna eura, a radi se o ove godine započetim projektima koji zahtijevaju dodatno financiranje da bi se realizirali. Govorimo prije svega o Gospodarskom centru OBŽ i njegovim aktivnostima, zatim potporama općinama i gradovima za tretiranje komaraca u iznosu od 200.000,00 eura, kao i natječajima za izgradnju sportske infrastrukture. Naime, 2024. godine Osječko-baranjska županija je Europska regija sporta te se i dodatnim financiranjem iz našeg proračuna i proračuna resornih ministarstava spremamo za izgradnju sportske infrastrukture – rekao je župan Ivan Anušić.

Vijećnici su podržali i Prijedlog Sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci. Naime, nakon više neuspješnih pokušaja stvaranja jedinstvenog sustava obrane od komaraca na razini cijele Osječko-baranjske županije, predstavnici Županije, Grada Osijeka i navedenih općina postigli su dogovor o zajedničkim aktivnostima na tom planu. Prema Sporazumu, Grad Osijek izdvaja do 700.000,00 eura, Općina Erdut 100.000,00 eura, Općina Bilje 39.000,00 eura, Općine Petrijevci 30.000,00 eura, a Općina Darda do 10.000,00 eura, dok se Osječko-baranjska županija obvezuje sufinancirati troškove larvicidnih i korektivnih adulticidnih tretmana (sa zemlje i iz zraka) poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na području općina prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ u najvišem iznosu od 200.000,00 eura.

Komarci su tema o kojoj svi govore kada se pojave, a kada prođe njihova najezda nitko o tomu ne vodi brigu. Podsjećam da sam nekoliko puta pokušao organizirati novi model kojim bi već riješili taj problem, imali kompletnu infrastrukturu i radili na znanstvenoj i stručnoj podlozi. Međutim, morao samo odustati jer nisam dobio suglasnost određenih načelnika i gradonačelnika koji nisu bili zainteresirani iako je suzbijanje komaraca njihova zakonska obveza. Naravno, dvije godine nismo imali veliku najezdu komaraca, pa se nisu ni postavljala ta pitanja, no ove godine ih imamo. Grad Osijek je uspio okupiti općine Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci te će zajednički pristupiti suzbijanju komaraca, a Županija im u tome pomaže s 200.000 eura – komentirao je župan te dodao kako će se preko saborskih zastupnika iz IV. Izborne jedinice ponovno pokrenuti inicijativa za izmjene zakona i donošenje trajnog modela kojim se rješava problem komaraca.

U „aktualnom satu“ pitanja i prijedloge županu postavili su vijećnice Sanja Bježančević i Vesna Vučemilović te vijećnici Krešimir Čabaj, Boris Piližota, Marko Bogatić, Josip Skočibušić, Zlatko Ahić i Ivica Beširović, a na njih su odgovorili župan Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić.

Župan je, između ostalog, poručio kako je postignut dogovor kojim bi Grad Osijek iz vlastitih sredstava izgradio novi dio Doma za starije i nemoćne osobe Osijek, a potom ga predao na upravljanje Osječko-baranjskoj županiji. Osim toga, Županija kao partner sudjeluje u prijavi na natječaju za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe u Našicama, a nositelj projekta je Grad Našice.

Tijekom aktualnog sata vijećnica Vesna Vučemilović postavila je pitanje o obnovi željezničke infrastrukture koja je zastarjela i u lošem je stanju kao i vlakovi. Kako je rekla ima saznanja iz nadležnog ministarstva, da je naglasak u obnovi stavljen na koridor Novska-Vinkovci i Koprivnica-Mađarskoj i na drugu stranu prema Rijeci pa se čini da je Osječko-baranjska županija slijepo crijevo kada je željeznički promet u pitanju.
Župan je odgovorio kako je razgovarao s ministrom i predstavnicima HŽ carga i infrastrukture koji su rekli da stižu sredstva za rekonstrukciju i izgradnju željezničkih koridora te da mu je ovaj podatak kako nismo u planu rekonstrukcije novi. Prema njegovim saznanjima radit će se na elektrifikaciji koridora Osijek-Koprivnica i Osijek-Strizivojna koji ide do Slavonskog Broda, jer će dio novih vlakova koji dolaze svakako biti upućen u ovaj dio. Predložio je da se ovo pitanje ispred Osječko baranjske županije proslijedi Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvu regionalnog razvoja.
Vijećnica Vučemilović postavila je i pitanje prodaje energetskih pića u srednjim školama. Rekla je kako su ju roditelji upozorili da su u nekim školama postavljeni aparati s energetskim pićima kojima svako tamo nije mjesto te je upitala što će se poduzeti po tom pitanju.
Župan je odgovorio kako nema saznanja o tome te da škole same odlučuju kome će odobriti postavljanje aparata čiji najam naplaćuju, no, ukoliko su u pitanju energetska pića nije dobro da budu u školama. Zaljučio kako će zadužiti pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje i mlade da svim srednjim školama pošalje dopis s upitom postoje li aparati s energetskim pićima u školi, te ukoliko ih ima da se takvi aparati uklone iz prostora škole.

 

Izvor:OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit