Učenik Roko Mihovilović Baksa na “Ljetu iseljenika” u Slovačkoj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U razdoblju od 9. do 18. kolovoza, u Donovalyma u Slovačkoj, održano je “Krajanské leto” (Ljeto iseljenika) za školsku djecu. Organizator je bilo Sveučilište Mateja Bele iz Banske Bystrice – Metodicke centrum UMB pre Slovákov žijucich v zahraničí. Ovaj ljetni kamp održan je po 6. puta, uglavnom za djecu iz Zapadne Europe, no na njemu je sudjelovao i Roko Mihovilović Baksa – učenik 4. razreda POŠ kralja Tomislava i član SKUU “Franjo Strapač” i Matice slovačke Markovac Našički. Ovaj posjet Slovačkoj osvojio je kao nagradu za svoj literarni rad “Prečo mam rad slovenčinu, prečo mam rad Slovensko” u kojem mu je pomogla učiteljica-mentorica Ana Marošević, prof. slovačkog jezika. Kamp je ovoga puta okupio sedamdesetak djece iz Irske, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Bahraina, Cipra, Amerike i Hrvatske. Učili su o specifičnostima kraja u kojem su boravili, o povijesti i kulturi. Donovaly su najpoznatije turističko mjesto središnje Slovačke, kako zimi za skijanje, tako i ljeti za planinarenje i bicikliranje, kao i za razne adrenalinske aktivnosti. U vrlo idiličnom kraju, poznatom po ugljenarima i rudarima, po utrkama malamuta sa zapregama, djeca su se uspješno popela na strmi vrh Zvolen (1.402 m), a uživala su i u vožnji žičarom na Novu hoľu (1.361 m) – mjesto ljubitelja paraglajdera i prekrasnih pogleda.  U samom mjestu Donovaly nalazi se i Habakuky – selo bajki slovačkog dječjeg spisatelja Pavola Dobšinskeho. Posljednja večer je bila posvećena predstavljanju pojedinih zemalja, proglašenju najuspješnijih timova i dodjeli osobnih diploma sudionicima. Roko je našu lijepu Hrvatsku predstavio pomoću probranih fotografija sa svojih mnogobrojnih izleta. Upoznao je svoje novostečene prijatelje s geografskim položajem i ustrojem Hrvatske, sportskim uspjesima, izumiteljima, znamenitostima i prirodnim ljepotama. Sve ih je pozvao da posjete Hrvatsku. Podijelio im je razne suvenire o Markovcu, Našicama, moru i počastio ih “Rakitićevim domaćicama”… Roko se kući vratio s lijepim uspomenama, velikim iskustvom  i slovačkim suvenirima, a ovo će ljeto još dugo pamtiti.

tekst: N.Pavlus, foto: V. Baksa

top music

Domaća TOP lista 10.07.2020.

TOP MUSIC – strane – srpanj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit