U Općoj županijskoj bolnici Našice obilježen Dan mimoza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U Općoj županijskoj bolnici Našice danas je obilježen Dan mimoza-Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Na ulazu u bolnicu zaposlenici su dijelili prigodne letke i mimoze koje su zaštitni znak ovog Dana.
Dr. Blaženka Žužanić-Klapan, rukovoditeljica odjela za ginekologiju i opstetriciju rekla je kako je najvažnija prevencija redoviti ginekološki pregled kod ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji bi žene trebale obavljati barem jednom u tri godine:

Cilj obilježavanja ovoga dana je podići svijest žena o redovitim ginekološkim pregledima, sve u svrhu prevencije raka vrata maternice. U današnje vrijeme mogu reći da nijedna žena ne bi trebala oboljeti od raka vrata maternice zato što je to bolest koja se svim mjerama prevencije, bilo primarne ili sekundarne, može u vrlo kratkom periodu otkriti i spriječiti. Ginekološki pregled, u sklopu kojeg se onda obavlja i Papa test koji predstavlja najjednostavniju, sigurnu, bezbolnu metodu, koja otkriva i sva patološka stanja u smislu premalignih oštećenja vrata maternice koja vremenom, ukoliko se ne liječe, mogu dovesti do razvoja raka vrata maternice. Liječe se i otkrivaju u onom najranijem stadiju kada se mogu liječiti bilo konzervativno, bilo operativno. Osim te takozvane sekundarne prevencije tog probira i redovitih ginekoloških pregleda imamo još i primarnu prevenciju koja se radi, a to je cijepljenje protiv najčešćeg uzročnika raka vrata maternice, a to je humani papiloma virus. Cijepljenje se provodi u ranoj dobi, znači već negdje u školskoj dobi. Ono je najčešće u osmim razredima osnovne škole i koliko znam, besplatno je u Republici Hrvatskoj. Znači, možemo reći da je rak vrata maternice bolest koja se može prevenirati. Bitno je provoditi redovite ginekološke preglede, cijepljenje, a bitna nam je i suradnja više institucija. Znači ne samo zdravstvo, nego i školstvo, obitelji koja je na prvom mjestu, a na kraju dolazi ponekad i socijalna služba koja je tu također bitna-.

Na pitanje koliko je oboljelih kojima je bolest otkrivena i liječili su se u našoj bolnici dr.Klapan je rekla:

Kod nas nema puno slučajeva raka grlića maternice. Imamo puno slučajeva takozvanih premalignih lezija, a to su promjene u papa testu tipa ASCUS-a CIN 1, 2 i 3 koje liječimo. Znači bilo da žene dođu s patološkim Papa testom pa radimo kolposkopiju, radimo biopsije, liječimo konzervativno pa i operativno, bilo da se radi LETZ ili konizacija. Nažalost, u ovoj godini mogu reći da smo imali dva slučaja baš potvrđenog karcinoma raka vrata maternice kod žena koje su uglavnom bile nekontrolirane i to duži niz godina,  dakle nisu posjetile svog ginekologa. Te žene su morale nakon obrade biti upućene u kliničku ustanovu radi daljnjeg liječenja na ginekološkoj onkologiji koja zahtjeva i dodatno liječenje – zračenje ili kemoterapiju – rekla je dr.Klapan i dodala da to znači da takve pacijentice trebaju pojačanu daljnju skrb i liječenje koje se ne može provesti u našoj bolnici.

V.d. ravnatelja Dino Vida kazao je kako našička bolnica tradicionalno svake godine u siječnju organizira ovo obilježavanje kako bi se žene podsjetilo na prevenciju i ukazalo na opasnosti koje donosi ova bolest.

I ove godine smo unutar prostora bolnice napravili mali štand na kojemu pokušavamo ukazati na rizike koje postoje među ženskom populacijom. Pozivamo sve žene ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi da se jave svojem izabranom liječniku u primarnoj medicini, a kasnije u slučaju potrebe i kod nas u Opću županijsku bolnicu na Odjel ginekologije – kazao je Dino Vida.

Obilježavanju je bio nazočan i dr.Hrvoje Šimić, zamjenik ravnatelja OŽB, dogradonačelnik Grada Našica i član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku:
Znamo da se diljem Hrvatske održavaju ovakve aktivnosti, nedavno je u Đurđenovcu održana jedna promotivna akcija kojom se ukazivalo na ovu bolest, a danas se u obilježavanje uključuju i Našice. Znamo da Grad Našice redovito prati sve aktivnosti koje se održavaju u našoj bolnici, ali također i sve javnozdravstvene aktivnosti. Nedavno smo imali i predavanje koje je bilo vezano uz karcinom dojke. Evo, u ime gradonačelnika danas imam čast biti ovdje, u svojoj bolnici i mogu najaviti da će se i u Hrvatskom saboru i dalje održavati sve aktivnosti vezane uz promoviranje zdravlja. Tako uskoro imamo obilježavanje Dana borbe protiv endometrioze. Hrvatski sabor će donijeti novu strategiju borbe protiv ovisnosti, a nastavljamo i dalje sa svim drugim aktivnostima. U svakom slučaju, pohvala djelatnicama našičke bolnice na čelu s našom šeficom ginekologije dr Klapan, glavnom sestrom ginekologije, ali i glavnom sestrom bolnice, ravnateljem i svim drugim djelatnicima – kazao je Šimić.

Tomislava Justić

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit