Svjetski je dan Parkinsonove bolesti – u Osijeku će biti obilježen prigodnim programom

Facebook
Twitter
Pinterest

Na današnji dan, 11. travnja, obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Ovaj dan obilježava se od 1997. godine, na rođendan engleskog liječnika, Sir Jamesa Parkinsona koji je prvi opisao tu bolest. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema. Parkinsonova bolest je kronični progresivni neurodegenerativni poremećaj središnjeg živčanog sustava pri kojemu dolazi do odumiranja stanica koje izlučuju dopamin.

Parkinsonova bolest poremećaj je središnjeg živčanog sustava od kojeg prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj boluje između 10 i 12 tisuća osoba, a u svijetu oko 7 milijuna ljudi. Dok znanstvenici još uvijek traže načine njezina liječenja, broj oboljelih iz godine u godinu raste. Učestalost obolijevanja je češća nakon 60. godine života.

Drhtanje je jedan od prvih simptoma, karakterističan po tome da je prisutan u mirovanju, smanjuje se u pokretu, nestaje u snu, a pojačava se pri emocionalnim uzbuđenjima i naporima.  Bolesnicima je teško započeti hodati, a mnogi imaju teškoće kod gutanja, pa dolazi do teškoća kod govora i disanja. Kod bolesnika s Parkinsonovom bolesti često dolazi do razvoja depresije i demencije. Ranim započinjanjem liječenja i dobrim odgovorom pacijenta na liječenje uspijeva se bolest držati pod kontrolom dugi niz godina i pacijentima omogućiti zadovoljavajuće funkcioniranje.

Obilježavanje organizirano u Osijeku 

Svjetski dan Parkinsonove bolesti danas će biti obilježen u Osijeku prigodnim pogramom koji će početi u 15 sati kod pješačkog mosta, a bit će nastavljen na Trgu slobode.

Cijelo vrijeme trajanja programa bit će postavljen štand na Trgu slobode, druženje s građanima uz kavu, predstavljanje aktivnosti Udruge i edukacija građana o važnosti prepoznavanja i liječenja Parkinsonove bolesti, te podjela tulipana. U programu će sudjelovati članovi Udruge Buđenje, djelatnici Klinike za neurologiju KBC Osijek i učenici Medicinske škole Osijek, a u glazbenom dijelu programa nastupit će ŽVS Đakovčanke i Igor Delač.

Redakcijski tekst

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit