Osijek: Održana radionica za kuhare u osnovnim školama

Facebook
Twitter
Pinterest

Osječko-baranjska županija i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo OBŽ danas  su  organizirali su radionicu “Zdravi učenički obroci” namijenjenu kuharima u osnovnim školama kako bi stečeno znanje mogli primijeniti u planiranju jelovnika i pripremanju zdravih učeničkih obroka. Radionica je održana u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, a s ciljem umrežavanja kuhara, razmjene znanja i iskustava, unaprjeđenje funkcioniranja školskih kuhinja prijenosom iskustva najboljih praksi, znanja i vještina. Poseban naglasak bio je na pripremi zdravih obroka, i to lokalnim namirnicama i sigurnim tehnološkim postupcima kako bi se poboljšala kvaliteta prehrane učenika osnovnih škola, ojačale kompetencije ugostiteljskih kadrova te promovirala strukovna zanimanja i rad Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Kao što je poznao, naša županija je kroz projekt „Školski obrok za sve“ od početka 2018. do kraja prošle godine jedina u Republici Hrvatskoj financirala besplatan obrok svim učenicima osnovnoškolskog uzrasta. Sada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja naš model primijenilo na nacionalnu razinu, no mi opet idemo korak dalje. Želimo osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok našim učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos. Stoga, između ostalih aktivnosti, organiziramo i radionice na kojima želimo u suradnji s kuharima predstaviti i doraditi prijedlog nutritivno prihvatljivog jelovnika koji će biti preporuka za uvođenje u organiziranu prehranu u našim školama – kaže Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Predavači na radionicama za kuhare, koje se nastavljaju i sutra, su strukovni nastavnici i mentori kod poslodavaca i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Zajedno su prezentirali pripremu i serviranje 40 kuhanih i suhih obroka za učenike.

Željeli smo održati zanimljivu radionicu na kojoj smo pokušali prezentirati i uputiti kuharice i kuhare osnovnih škola kako pripremiti zdrava jela, a koja će učenicima biti zanimljiva i primamljivija. Nastavnici naše škole su se dvije godine educirali kroz Regionalni centar kompetentnosti i projekt VirtuOS i sada je vrijeme da to akumulirano znanje prenesemo i neke druge razine, prije svega kuharice i kuhare osnovnih škola – ističe Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit