Svečanim koncertom obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja RH i produbljeno prijateljstvo s Mađarskom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu jučer je održan gala koncert „On the Bridge of Music“ povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Republikom Mađarskom. Koncert je rezultat suradnje osječke nacionalne kazališne kuće i Operetnog teatra Budimpešta, u kojem će isti program biti izveden u utorak, 25. siječnja 2022. godine. Nazočili su mu župan Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, gradonačelnik Pečuha Attila Petterfy, veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić te brojni drugi visoki uzvanici.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako je prije 30 godina svaka vijest o priznanju Republike Hrvatske bila velika i važna.

– Međunarodna priznanja su nas dodatno ohrabrivala u našoj borbi za samostalnost, a Mađarska je bila među prvim zemljama koja je to učinila. Od tada i traje naše prijateljstvo koje obilježavamo ovim koncertom u Osijeku, a za tjedan dana i u Budimpešti. Upravo Gala koncert pokazuje uzajamnu podršku i suradnju jer je riječ o projektu realiziranom zajedničkim djelovanjem naših ministarstava, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te diplomatskog zbora – kazao je Anušić.

Gradonačelnik Grada Osijeka naglasio je kako treba zahvaliti Republici Mađarskoj na nesebičnoj pomoći tijekom Domovinskog rata te je podsjetio na odličnu suradnju Grada Osijeka s Pečuhom i 13. okrugom Budimpešte.

– Osijek kao multietnički i multikulturalan grad godinama njeguje dobrosusjedske odnose s čak dva grada u Mađarskoj, a prva povelja prijateljstva potpisana je upravo s Pečuhom davne 1973. godine. Na sastanku s pečuškim gradonačelnikom dogovorili smo uspostavu još intenzivnijih i snažnijih odnosa na području kulture i gospodarstva, a korak u tom smjeru svakako su i dva koncerta koja će dodatno produbiti naše odnose i most prijateljstva – rekao je Radić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je kako se nakon 15. siječnja 1992. godine Hrvatskoj otvorio prostor za uspostavu mnogih međunarodnih bilateralnih odnosa koje gajimo i danas.

– Otvorio se put i prema europskim integracijama kao i prema kvalitetnoj i dobrosusjedskoj suradnji između Hrvatske i Mađarske. Republika Mađarska i ovom je gestom pokazala je koliko je bilateralna suradnja izgradila kvalitetan odnos koji se očituje i na gospodarskom i na kulturnom planu – istaknula je Tramišak.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj Mladen Andrlić naglasio je kako mu je veliko zadovoljstvo biti u Osijeku unatoč pandemiji.

– Ja sam presretan da je ovaj zajednički projekt i suradnja konačno realizirana što potvrđuje izvedba u Osijeku, a već se veselimo koncertu u Budimpešti za tjedan dana – zaključio je Andrlić.

Orkestrom budimpeštanskog Operetnog teatra ravnao je Gyula Pfeiffer, redatelj koncerta je Szilard Somogyi, koncertni majstor je Béla Nagy, a od vokalnih solista nastupili su Anita Lukács, Zsolt Vadász, Lévai Enikő, Péter Laki, Katarina Toplek, Viktorija Đurđek, Igor Krišto i Leon Košavić, a njima će se u Budimpešti pridružiti Monika Fischl, Zsolt Homonnay i Szilvi Szendy.

 

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit