Provala i krađa u Đurđenovcu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

 

Iz policije su javili kako su na području Policijske uprave osječko–baranjske u protekla 24 sata evidentirali pet kaznenih djela: dva kaznena djela teške krađe, jedno kazneno djelo krađe i dva ostala kaznena djela. Od evidentiranih kaznenih djela su izdvojili: jedno kazneno djelo teške krađe i jedno kazneno djelo krađe.

Nepoznati je počinitelj, između 26. svibnja i 6. lipnja provalio u nenastanjenu obiteljsku kuću u Ulici Matije Gupca u Đurđenovcu. Ukrao je elektroničke aparate. Vlasnici je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.
Iz policije su rekli kako njihova iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac.
Iz policije savjetuju:

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Pazite što objavljujete na društvenim mrežama.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfon.
 • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

Iz policijskog izvješća doznajemo i kako je tijekom prijepodnevnih sati 6. lipnja nepoznati počinitelj iz nezaključanog teretnog automobila ukrao novac i mobitel. Vlasniku je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.
Kako bi smanjili mogućnost ovih kaznenih djela, vlasnicima automobila policija savjetuje:

 • Torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će nastati može biti veća od vrijednosti ovih stvari;
 • Zlatni nakit, novac, foto i video oprema, prijenosna računala, torbice – mjesto im nije u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila;
 • Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu;
 • Prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja;
 • Zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić) kradljivac može iskoristiti za krađu;
 • Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima;
 • Zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika;
 • Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora;
 • Ako imate mogućnost, izvadite audio i video opremu iz vozila;
 • Uključite alarmni uređaj, ukoliko je ugrađen u vozilo.

Nadalje, iz izvješća doznajemo kako se provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja da je 33-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo teška krađa. Početkom svibnja 33-godišnjak je provalio u skladište u Dardi. Ukrao je felge i pneumatike te dio aparata. Baranjskoj tvrtki je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna.
Sumnja se i da je 40-godišnji hrvatski državljanin počinio dva kaznena djela teška krađa. Tijekom lipnja provalio je u ugostiteljske objekte u Bizovcu i Brođancima. Ukrao je novac, cigarete i mobitel. Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna.
Policija nadležnim državnim odvjetništvima podnosi posebna izvješća.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko–baranjske evidentirane su tri prometne nesreće. Sve su za posljedicu imale materijalnu štetu. Dvije su se dogodile na području Osijeka, a jedna na području Belišća.

Jučer, 6. lipnja, policijski su službenici na području PU osječko– baranjske zaustavili dvojicu vozača koji su imali nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi (jedan vozač osobnog automobila i jedan vozač bicikla).
Veću koncentraciju alkohola u krvi vozača policijski službenici su evidentirali u 0,22 sati u Švajcarnici, kada su zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin, uz prisutnost alkohola u krvi od 1,77 grama po kilogramu. Temeljem članka 137. Prekršajnog zakona smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
U 19,21 sati policajci su u Podravskoj Moslavini zaustavili 51-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao biciklom uz prisutnost alkohola u krvi od 1,18 grama po kilogramu. Sukladno odredbama Prekršajnog zakona, isključen je iz prometa.

Izvor: PU osječko-baranjska

top music

Domaća TOP lista 27.06.2020.

TOP MUSIC – strane – srpanj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit