Za 130. obljetnicu snimljen dvostruki nosač zvuka!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Jučer je, u Zavičajnom muzeju  održana promocija nosača zvuka HKD-a “Lisinski” Našice. Predstavljanje je vodila Silvija Šokić, ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice koja je izdavač ovoga dvostrukog CD-a. U uvodu je izrazila zadovoljstvo što su Našice dobile još jedan vrijedan suvenir u godini dvije velike obljetnice – za Grad Našice i HKD “Lisinski”  te naglasila da treba zahvaliti onima koji odvajaju svoje slobodno vrijeme i rade u udrugama jer zbog njih se i postižu ovakvi rezultati.
Hrvoje Šleder, predsjednik HKD-a “Lisinski”, zahvalio je gradonačelniku Josipu Miletiću, predsjedniku Mjesnog odbora Josipu Mateku kao i svim sponzorima koji su svojim donacijama pomogli u realizaciji ovog vrijednog projekta. – No, uz njih za sve su najzaslužniji članovi mješovitog pjevačkog zbora,  A sastava folklorne sekcije i tamburaškog sastava – rekao je Šleder i zahvalio svima na strpljenju i vremenu koje su odvojili za snimanje. Realizacija je trajala šest mjeseci, a snimanje je odrađeno u suradnji s Hrvojem Nikšićem. Snimljena su dva nosača zvuka. Na prvom je 14 skladbi u izvođenju mješovitog pjevačkog zbora. Kako je rekao dirigent Ivan Krajačić, repertoar je prilagođen obljetnici koju društvo slavi. Tako se među skladbama mogu čuti one Vatroslava Lisinskog po kojemu društvo nosi ime, zatim Ivana pl. Zajca,  Rudolfa Rajtera koji je 10 godina bio dirigent mješovitog pjevačkog zbora, a za 70. obljetnicu postojanja društva skladao je pjesmu “Hrast”,  kao  mnoge druge kako sakralne tako i narodne skladbe.
Na drugom CD-u je 19 pjesama u izvođenju A sastava folklorne sekcije. Miroslav Šarić, voditelj ove sekcije, rekao je kako se pri izboru pjesama zadržao u našičkom kraju u kojemu ima puno pjesama koje su već pomalo zaboravljene i nisu dovoljno poznate. Tako je izabrao neke pjesme koje do sada nisu snimane ili se nisu mogle čuti. Kao primjer naveo je pjesme iz Feričanaca i Našica iz 1860. godine te notni zapis iz Našica koji potječe iz 1934. godine. Istaknuo je i pjesme sela Martin koje nije imalo svoje kulturno umjetničko društvo, pa je “Lisinski” na neki način čuvar ove baštine. Neke pjesme se nisu čule i više od 50-tak godina, a tu su i šetana kola i tradicijska glazbala: dvojnice, gajde i samnica – rekao je Šarić.
Nazočne članove Lisinskog i goste pozdravio je gradonačelnik Našica Josip Miletić koji je čestitao 130. obljetnicu i izrazio zadovoljstvo aktivnostima društva u godini u kojoj Grad slavi 790. godina. Uz gradonačelnika promociji je bio nazočan i predsjednik Mjesnog odbora Grada Našica Josip Matek, ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak i mnogi drugi.

Tekst i foto: Tomislava Justić

top music

Domaća TOP lista 10.07.2020.

TOP MUSIC – strane – srpanj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit