Počelo obilježavanje 30. obljetnice 106. brigade, Dana osječkih branitelja i Dana hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Otvaranjem Spomen sobe u Ulici Petra Svačića 36 u kojoj su izložene fotografije 197 poginulih i nestalih pripadnika 106. brigade ZNG-a i Hrvatske vojske (kroz koju je prošlo 12.066 branitelja, a 850 ih je teže ili lakše ranjeno), zatim mimohodom hrvatskih branitelja do spomenika „Crvenom fići“ i Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode danas (28. lipnja 2021. godine) u Osijeku je počelo obilježavanje 30. obljetnice 106. brigade, Dana osječkih branitelja i Dana hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije.

Kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata potom su položili vijence i upalili svijeće zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, predstavnici Hrvatske vojske, MUP-a, ratnih postrojbi, udruga hrvatskih branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Obilježavanje 30. godišnjice ovih povijesnih događanja iz 1991. godine nastavljeno je održavanjem svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, kojoj su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, državni tajnik Špiro Janović kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tomislava Medveda, Ladislav Bece kao izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, general Željko Ljubas kao izaslanik ministra obrane Marija Banožića, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Mato Lukić, predstavnici udruga 106. brigade i hrvatskih dragovoljca OBŽ te drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, o čemu je svjedočilo i njihovih 20 zastava na pozornici HNK-a.

Kako je rečeno, ovaj dan pripada braniteljicama i braniteljima, policajkama i policajcima, gardistkinjama i gardistima, svim pripadnicima 106. i 107. brigade, 122., 130., 132., 135., i 160. brigade ZNG i HV, 3. A brigade ZNG ili 3. GBR Kune, SJP “Orao“, Temeljnoj policiji, pripadnicima Riječne ratne flotile, Zrakoplovnog voda, 68. bojne vojne policije, postrojbama HOS-a u okviru 106. 107. i 132. brigade, Samostalnoj satniji Tenja, 201. brigadi 5. i 9. Domobranskoj pukovniji, Tigrovima odnosno 1. GBR i 101. Susedgradskoj brigadi i drugim braniteljima koji su bili na slavonskom ratištu.

Predsjednik Zoran Milanović ujedno je dodijelio priznanja zaslužnim pojedincima. Odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu primio je Eduard Bakarac, koji je bio i prvi ratni zapovjednik 106. brigade, Red bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju Dubravko Pancić, Red hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu Zorislav Samardžija i Antun Slivka, a Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru primili su Anto Gelo i Branko Džanko te Zoran Bušić – posmrtno, pa je odlikovanje preuzeo njegov sin Fran Bušić.

– Danas obilježavamo 30. obljetnicu osnutka 106. brigade Hrvatske vojske te se prisjećamo njihova ratnog puta, a posebno onih koji su dali živote za obranu naših domova, zavičaja i domovine. Prisjetit ćemo se i Domovinskog rata kako se strahote tog doba ne bi ponovile, a upravo je naša zadaća očuvati te uspomene zbog generacija koje dolaze i koje moraju znati tko je napao Republiku Hrvatsku. Očuvanje istine o Domovinskom ratu je naša trajna zadaća – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije te naglasio je kako je očuvanje istine o ratnim strahotama zadaća svih nas.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je veliki značaj 106. brigade u obrani grada. – Ovi hrabri ljudi dali su nemjerljiv doprinos obrani ne samo grada Osijeka već i cijele Hrvatske, na čemu smo im vječno zahvalni. Danas smo također otvorili spomen sobu u počast poginulim i nestalim pripadnicima 106. brigade, a brigu o braniteljskoj populaciji koja je utkala temelje hrvatskoj državi nastavit ćemo i u buduće – istaknuo je.

izvor: OBZ

foto: OBZ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit