Otvoreni radovi na akumulaciji Švajcerija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Župan Ivan Anušić danas je otvorio radove na akumulaciji Švajcerija. Investicija je to vrijedna 21.500.000 kuna. Svečanom obilježavanju početka radova, uz osječko-baranjskog župana, bili su nazočni generalni direktor “Hrvatskih voda” Zoran Đuroković, direktor Vodnog gospodarstva za Dunav i donju Dravu u “Hrvatskim vodama” – podružnice Osijek Željko Kovačević, potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme, gradonačelnik Našica Josip Miletić te načelnici općina Đurđenovac, Feričanci i Donja Motičina, na čijem području se nalazi akumulacija Švajcerija: Hrvoje Topalović, Marko Knežević i Željko Kovačević te predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora. Akumulacija služi za prihvat vodnih valova sliva potoka Brdarica i zaštite nizvodnog područja od poplava, rasterećenje potoka Bukvik, opskrbu nizvodnih ribnjaka svježom vodom i dopunjavanje vodom u sušnom razdoblju te za rekreaciju i sport. Generalni direktor “Hrvatskih voda” Zoran Đuroković istaknuo je da je Švajcerija jedna u nizu akumulacija i retencija koje će biti izgrađene na području Osječko-baranjske županije, ukupne vrijednosti oko 100 milijuna kuna, kao odgovor na klimatske promjene i ekstremne hidrološke prilike.

Ovakve akumulacije su ulaganje u budućnost – rekao je župan Ivan Anušić i dodao da će Županija kroz akumulacije, aglomeracije i druge projekte, koje razvija s “Hrvatskim vodama”, u navodnjavanje poljoprivrednih površina uložiti 2,1 milijardu kuna. Općinski načelnik Hrvoje Topalović iskazao je zadovoljstvo što je došlo do realizacije projekta koji je počeo još 2010. godine, kada je došlo do velikih poplava koje su ugrozile veći dio đurđenovačkog te feričanačko i donjomotičko područje. Akumulacija Švajcerija obranit će ovo područje od poplavnih voda te će donijeti višestruku korist za sve tri općine.

Akumulacija može prihvatiti oko 400.000 kubika vode. Radove izvodi Osijek Koteks, a bit će dovršeni u roku 36 mjeseci – rekao je Vodnog gospodarstva za Dunav i donju Dravu u “Hrvatskim vodama” – podružnice Osijek Željko Kovačević.

tekst i foto: Asja Godžirov-Kurilj

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit