Održana skupština Hrvatskog saveza eko proizvođača

 

Ovaj mjesec je u Buzinu održana redovna skupština Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača. Okupljeni predstavnici udruga prezentirali su izvješće o radu, financijsko izvješće te izradili plan aktivnosti za ovu godinu.

Godina 2018. donijela je mnogo novosti. Za Hrvatsku je najznačajniji daljnji rast ekološke proizvodnje. Statistički podaci međutim, govore da su potrebe hrvatskih potrošača za ekološkim proizvodima i dalje velikim dijelom nezadovoljene. Glavni problem i dalje ostaje plasman ekoloških proizvoda, neuređeno tržište i velik broj primjera nepoštene trgovačke prakse obmane kupaca prodajom neekoloških proizvoda kao ekoloških.

Nakon dugotrajnih pregovora u svibnju 2018. donesena je nova Uredba europskog Parlamenta i Vijeća o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda koja stupa na snagu u 2021. godini. Mali proizvođači će se moći udruživati kroz grupnu certifikaciju, a kao ekološki će moći biti priznati isključivo proizvodi biljaka uzgojenih direktno na zdravom poljoprivrednom tlu.

Krajem godine dobili smo još jedan strateški važan međunarodni dokument – Deklaraciju UN-a o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima. Predstavnici Saveza uključili su se u zagovaranje usvajanja ove deklaracije na razini Hrvatske potpisivanjem međunarodne peticije kao i komunikacijom s medijima i lokalnim nadležnim institucijama.

Od ove godine Savez je uključen u Odbor za praćenje provedbe mjera ruralnog razvoja te je dobio i svog predstavnika u Poljoprivrednoj komori. To će otvoriti nove prilike za komunikaciju s nadležnim institucijama i postizanje dijaloga u stvaranju transparentne politike i poticajnog okruženja za daljnji razvoj ekološke poljoprivrede.

 

Izvor: Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

05.02.2020.

12.02.2020.

19.02.2020.

26.02.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit