Nacionalni je dan hitne medicinske službe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Na današnji dan, 30. travnja, obilježava se Nacionalni dan hitne medicinske službe. Hrvatski sabor je 2013. godine ovaj dan proglasio Nacionalnim danom hitne medicinske službe kako bi se naglasila važnost i specifičnost ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. Time se Republika Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o djelatnosti koja pruža svakodnevnu skrb građanima kada im je ugrožen život ili im je teško narušeno zdravlje. Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, u sustavu Hitne medicine u Republici Hrvatskoj danas radi 4047 djelatnika. Hitne medicinske službe, bolničke i izvanbolničke, godišnje zbrine oko 1.500.000 pacijenata. Čestitamo svim djelatnicima Hitne njihov dan i zahvaljujemo na njihovom predanom radu!

Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. održala je videokonferenciju s djelatnicima HMS-a iz svih dijelova Hrvatske, a istoj su se pridružili ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. i pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite RH Damir Trut te prigodnim obraćanjem čestitali hitnjacima njihov dan.

Na videokonferenciji su razmijenjena iskustva o dosadašnjem odgovoru sustava HMS-a na pandemiju izazvanu koronavirusom te dogovorene daljnje aktivnosti i obveze djelatnika HMS-a tijekom postupnog relaksiranja mjera Stožera civilne zaštite RH kako bi se nastavilo nesmetano pružanje hitne medicinske skrbi potrebitima, a pri tom maksimalno zaštitilo i hitne pacijente i zdravstvene djelatnike. „Hitna medicina je dinamična struka koja je bila dodatno opterećena u vrijeme koronavirusa jer su radnici na teren nekad morali izlaziti s punom zaštitnom opremom u kojoj nije lako raditi. Znam i da je bilo vruće, znam i da su ostajali tragovi na licu od maski po sat-dva“, istaknuo je tom prigodom ministar zdravstva te zahvalio djelatnicima HMS-a na dodatnom trudu koji su uložili u borbi protiv pandemije, ali i na osjećaju sigurnosti koji svojim radom omogućavaju svim građanima.

„U ovim epidemiološki izazovnim vremenima od vas očekujem odgovornost i profesionalnost koju ste dosad već mnogo puta pokazali u svom predanom radu, ali i tražim da nastavite pružati svoj maksimum pri svakom zaprimljenom pozivu u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici, pri svakoj intervenciji i pri svakom zbrinjavanju pacijenta u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu“, poručila je djelatnicima HMS-a tom prigodom prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te ih pozvala da i dalje ustrajno rade na unaprjeđenju svojih znanja i vještina kako bi zajednički osigurali kvalitetnu zdravstvenu skrb svim hitnim pacijentima.

Ukupno 4 047 djelatnika HMS-a svakodnevno skrbi o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje. Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu tijekom 2019. godine djelatnici izvanbolničkog HMS-a imali su preko 348 tisuća intervencija na terenu i 424 tisuće intervencija u ambulantama HMS-a, dok su djelatnici bolničkog HMS-a zbrinuli gotovo 600 tisuća pacijenata što ukupno čini gotovo milijun i pol intervencija. U proteklih mjesec dana, izvanbolnički HMS imao je 42 607 intervencija, od čega se 4 694 odnose na intervencije i prijevoze vezane za sumnju na bolest COVID-19, osobe u samoizolaciji i potvrđene slučajeve COVID-19. U istom tom razdoblju bolnički HMS zbrinuo je gotovo 5 000 pacijenata čije je zdravstveno stanje upućivalo na infekciju COVID-19. Uz hitne pozive, medicinski dispečeri zaprimili su i 25 966 nehitnih poziva te pozivatelje savjetovali što učiniti i kome se obratiti za pomoć kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje. Ovi podaci ukazuju na veliku odgovornost djelatnika izvanbolničkog i bolničkog HMS-a koji su prva i najvažnija karika u lancu zbrinjavanja hitnih pacijenata i odgovora zdravstvenog sustava.

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a svake se godine održava u drugom gradu te tom prilikom djelatnici HMS-a nizom edukacijskih programa nastoje građane upoznati s jednostavnim postupcima pružanja pomoći i ispravnim postupcima pozivanja HMS-a kojima mogu pridonijeti boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe. Nažalost, uslijed pandemije takvu manifestaciju ove godine nismo mogli organizirati pa ovim putem pozivamo sve građane da preuzmu naš letak Hitna medicinska služba i dodatno se informiraju o načinima postupanja u hitnim slučajevima.

izvor: Hrvatski zavod za hitnu medicinu

foto: arhiva RN

top music

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit