Davor Bernardić i Hrvoje Šimić u okviru promatračke misije OESS-a boravili u Kirgiskoj Republici

Facebook
Twitter
Pinterest

Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić i član Izaslanstva Hrvoje Šimić sudjelovali su u okviru Kratkoročne promatračke misije Parlamentarne skupštine OESS-a na promatranju parlamentarnih izbora u Kirgiskoj Republici održanih 28. studenoga 2021.

U međunarodnom promatranju izbora sudjelovao je 351 promatrač iz 41 zemlje. Promatrači PS OESS-a bili su raspoređeni u Biškeku i okolici. Zajednička promatračka misija Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OESS-a (OSCE PA) i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) mišljenja je da su se izbori odvijali u pozadini opsežne zakonodavne revizije koju je proveo parlament čiji je mandat već bio istekao. Promjenu na predsjednički sustav inicirao je predsjednik koji je od preuzimanja dužnosti početkom ove godine značajno oblikovao trenutno političko okruženje. Uz ograničenje brojnih građanskih i političkih prava, Ustav donesen u travnju predsjedniku daje veću ulogu u imenovanju sudaca i dužnosnika, što prema mišljenju promatrača dovodi u pitanje neovisnost pravosuđa i podjelu vlasti.

Međunarodni promatrači ocijenili su da su parlamentarni izbori u Kirgiskoj Republici bili konkurentni sa širokim rasponom političkih opcija. No, ipak je nedostajao veći angažman birača jer je zbog ustavnih promjena koje su oslabile parlament i opsežnih zakonskih promjena u ključnim aspektima izbora kampanja bila loša. Promatrači su naglasili da je 3,6 milijuna birača bilo je registrirano za glasovanje, a odaziv na dan izbora bio je samo 35 posto.

Prenoseći svoja zapažanja Bernardić i Šimić slažu se da je izborni dan protekao mirno, a procedure su uglavnom ispoštovane. Na biračkim mjesta bilo je i neovlaštenih osoba, a u manjem broju slučajeva i vanjskih smetnji. Prisutnost brojnih promatrača na većini biračkih mjesta pomogla je da proces bude transparentniji. Iako je prijelaz na mješoviti izborni sustav možda imao za cilj promicanje pluralizma, imao je negativan utjecaj na sudjelovanje i zastupljenost žena diljem zemlje. Također su primijetili da ne postoje jamstva za održavanje kvota usmjerenih na osiguranje većeg sudjelovanja žena, nacionalnih manjina i osoba s invaliditetom. Nedavno smanjenje ovlasti parlamenta uzrok je nepovjerenja građana u učinak njihovog glasovanja, dok su ograničenja vezana uz podobnost kandidata i prelazak na mješoviti izborni sustav spriječili raznolikiji raspon izbora, zaključili su. Ujedno su izrazili nadu da će novi saziv parlamenta imati priliku ocijeniti sve zakonske promjene koje su napravljene i raditi na njihovom poboljšanju za dobrobit svih građana Kirgiske Republike.

 

izvor: Hrvatski sabor

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit