Dodijeljene potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko baranjske županije

Facebook
Twitter
Pinterest

Nakon što je Skupština Osječko-baranjske županije usvojila Odluku o mjerama potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije u razdoblju 2021.-2023. godine, kojom su uređeni uvjeti, način te postupak odobravanja potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području županije, danas (25. srpnja 2022. godine) su dodijeljeni ugovori za 13, od ukupno 62 korisnika, no poziv za dodjelu potpora otvoren je do utroška sredstava.

Ovim potporama želimo potaknuti poljoprivrednike na kontinuirana ulaganja i proizvodnju te stvaranje proizvoda dodane vrijednosti, osobito hrane koja je jedna od najvažnijih proizvođačkih djelatnosti. Važno je istaknuti da je Osječko-baranjska županija u razdoblju od 2017. godine isplatila više od 17 milijuna kuna potpora za više od 1300 korisnika, a podršku poljoprivrednicima pružamo i izgradnjom ukupno 16 sustava za navodnjavanje. Strateškim i usmjerenim aktivnostima poput ovih možemo postići veću konkurentnost svih naših proizvođača – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

U ožujku ove godine Osječko-baranjska županija objavila je 13 javnih poziva iz novog programskog okvira, usklađenog s Uredbom Europske komisije o potporama male vrijednosti, i u poljoprivrednom i u nepoljoprivrednom sektoru.

Ovaj puta imali smo 62 prijave koje su pozitivno ocijenjene, a ukupan iznos potpora je 953.900,00 kuna. Najviše ih je za sektor stočarstva, ali i za prerađivačku proizvodnju. Vidljivo je da naši poljoprivrednici sve više svoju primarnu poljoprivrednu proizvodnju usmjeravaju prema preradi, odnosno stvaranju proizvoda s dodanom vrijednošću. Potrebno je naglasiti da se u našem programu, odnosno Odluci o potporama, intenzitet potpore povećava mladim poljoprivrednicima, a u određenim mjerama i onima koji su u sustavu ekološke poljoprivrede. Što se tiče stočarske poljoprivrede, potpore su prvenstveno usmjerene prema kupovini uzgojno valjanih goveda, potom za zadržavanje junica u vlastitoj proizvodnji, a imamo i novu potporu za klanje stoke u registriranim objektima – rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling.

Korisnik potpore je i Ivan Gašić iz OPG Ivan Gašić koji je dobio potporu za držanje valjano uzgojnog goveda. Komentirajući trenutno stanje u stočarskoj proizvodnji kaže da je prilično teško izdržati poskupljenja stočne hrane i energenata, zbog čega su i oni poskupili svoje proizvode.

Sirevi su poskupjeli pet kuna po kilogramu, a svježe mlijeko jednu kunu. Potpora Osječko-baranjske županije znači nam jako puno, posebno jer želimo proširivati proizvodnju – zaključio je Gašić.+

Izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit