Svjetski je dan prevencije utapanja

Facebook
Twitter
Pinterest

Danas se, drugu godinu zaredom, obilježava Svjetski dan prevencije utapanja. U Hrvatskoj od posljedica slučajnog utapanja godišnje umre oko 90 osoba, a upravo je utapanje drugi vodeći uzrok smrti kod djece, nakon prometnih nesreća. Na svjetskoj razini dnevno se utopi 650 osoba, odnosno 26 svaki sat. Prema podacima Hrvatskog crvenog križa do utapanja dolazi uglavnom zbog neznanja plivača, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, naglog ulaska u vodu ako je osoba pregrijana, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djece u vodu bez nadzora.
Obilježava ga i Hrvatski Crveni križ koji ima najveću bazu osposobljenih spasilaca u Republici Hrvatskoj.  Tako će danas brojni objekti u Hrvatskoj biti osvjetljeni plavom bojom kao podsjetnik na činjenicu da se utapanje može dogoditi svakome i da ga je važno prevenirati!

Večeras od 21 sat, svijetlit će:
ZAGREB – fontane kod NSK i Meštrovićev paviljon (Dom HDLU)
RIJEKA – dvije dizalice u Riječkoj luci na Molo Longu.
VUKOVAR – vodotoranj
OSIJEK – fontana
ZADAR – crvka Sv. Donata
PULA – kružni tok – dizalica u brodogradilištu Uljanik
SPLIT – fontana na Splitskoj rivi
ŠIBENIK – fontane
VARAŽDIN – Hrvatsko narodno kazalište i vodotoranj

Tomislava Justić /Izvor: HCK

Foto: ilustracija/HCK

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit