Danas je blagdan sv. Vinka, u Feričancima tradicionalno “Feričanačko vince”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Katolička crkva danas slavi svetog Vinka, đakona i mučenika. Sv. Vinko omiljeni je svetac u hrvatskim krajevima. Rođen je u III. stoljeću u Španjolskoj. U vrijeme progona cara Dioklecijana umro je mučeničkom smrću na današnji dan, 22. siječnja. Njegove relikvije čuvaju se i štuju u mnogim gradovima. Ime mu je latinskog porijekla i znači pobjedonosan. Sveti Vinko zaštitnik je vinogradara, vinara, staklara, krojača te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i u mnogim hrvatskim krajevima.
Naši vinari i vinogradari danas slave Vince, Vincekovo ili Vincešku, dan na koji se blagoslivljaju vinogradi i otvara se sezona radova.
U Feričancima će, u organizaciji Općine Feričanci, biti održano “Feričanačko vince” koje će početi u 11 sati okupljanjem u prostoru Vinoteke u Feričancima, a bit će nastavljeno u 13 sati u vinogradima Božilovac gdje će biti tradicionalno veselje uz zabavni program, blagoslov vinograda te natjecanje u rezidbi vinove loze.

foto: Arhiva RN

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – rujan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit