Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Pod sloganom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” danas se obilježava 28 godina od sloma obrane Vukovara i njegovoga pada u ruke srpskog agresora. U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu, Hrvatski sabor je 1999. godine proglasio 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991..  Odlukom Vlade RH, od iduće godine, 18. studeni obilježavat će se kao državni blagdan – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Na današnji dan građani Hrvatske prisjećaju se žrtava Vukovara za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a 19. studenog stradanja hrvatskih branitelja i civila vukovarske gradske četvrti Borova naselja. Dvadeseti dan studenog je Dan sjećanja na žrtve koncentracijskih logora.

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te Kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Vukovarci i cijela Hrvatska prisjećaju se danas (18.11.2019.) na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara. Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Nakon gotovo tromjesečne vojne opsade, obrana Vukovara slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 građana.
Danas, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, u Koloni sjećanja hodaju prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva oko 12 sati i 30 minuta, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara. Misu zadušnicu na groblju će u 13 sati predvoditi biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić.U 17 sati niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, “Svjetlosna rijeka sjećanja” u spomen na ubijene u nestale branitelje Vukovara.
Brojni građani Hrvatske, pa tako i mnogi s područja Našica i susjednih općina danas su u Vukovaru. U Koloni sjećanja su i našički gradonačelnik Josip Miletić, gradski vijećnici i djelatnici gradske uprave te brojni branitelji – članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata s našeg područja i našički srednjoškolci, učenici Srednje škole Isidora Kršnjavog i njihovi profesori.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

04.12.2019.

11.12.2019.

18.12.2019.

25.12.2019.

Logo-RN-white

Postavite upit