Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Pod sloganom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” danas se obilježava 28 godina od sloma obrane Vukovara i njegovoga pada u ruke srpskog agresora. U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu, Hrvatski sabor je 1999. godine proglasio 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991..  Odlukom Vlade RH, od iduće godine, 18. studeni obilježavat će se kao državni blagdan – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Na današnji dan građani Hrvatske prisjećaju se žrtava Vukovara za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a 19. studenog stradanja hrvatskih branitelja i civila vukovarske gradske četvrti Borova naselja. Dvadeseti dan studenog je Dan sjećanja na žrtve koncentracijskih logora.

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te Kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Vukovarci i cijela Hrvatska prisjećaju se danas (18.11.2019.) na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara. Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Nakon gotovo tromjesečne vojne opsade, obrana Vukovara slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 građana.
Danas, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, u Koloni sjećanja hodaju prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva oko 12 sati i 30 minuta, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara. Misu zadušnicu na groblju će u 13 sati predvoditi biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić.U 17 sati niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, “Svjetlosna rijeka sjećanja” u spomen na ubijene u nestale branitelje Vukovara.
Brojni građani Hrvatske, pa tako i mnogi s područja Našica i susjednih općina danas su u Vukovaru. U Koloni sjećanja su i našički gradonačelnik Josip Miletić, gradski vijećnici i djelatnici gradske uprave te brojni branitelji – članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata s našeg područja i našički srednjoškolci, učenici Srednje škole Isidora Kršnjavog i njihovi profesori.

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit