Vladimir Bilek održao radni sastanak u Našicama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U Našicama je jučer odžan sastanak predstavnika Saveza Slovaka i matica slovačkih u Republici Hrvatskoj s Vladimirom Bilekom, novim zastupnikom češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru. Sve goste, kao domaćin sastanka, pozdravio je predsjednik Saveza Andrej Kuric. Zastupnika Bileka ukratko je upoznao s aktivnostima Saveza koji čine 16 matica slovačkih. Posebno je naglasio aktivnosti u kulturno umjetničkom životu Slovaka u Hrvatskoj, zatim brigu o školovanju 525 učenika i 9 učitelja u 13 škola u kojima se uči slovački jezik kao i izdavaštvo, odnosno redovito izlaženje časopisa Pramen. Saborski zastupnik Bilek zahvalio je na odazivu jer je ovaj sastanak, kako je rekao, bio dogovoren samo 48 sati ranije. Naglasio je kako će u svom radu računati na pomoć Saveza Slovaka kao krovne institucije prvenstveno na projektima iz kulture, obrazovanja i školstva po modelu “C”. Glavna tema sastanka bio je državni proračun, odnosno sredstva predviđena za rad nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Bilek je naglasio kako su upravo slovačka i češka nacionalna manjina najaktivnije i do sada su dobivale najviše sredstava. Mnoge stavke u ovogodišnjem proračunu su smanjene, no dobrim lobiranjem i kvalitetnim radom od prije, stavka za nacionalne manjine smanjena je samo 0,45%. No, ne treba računati samo na sredstva iz proračuna. U budućnosti se treba orijentirati na sredstva iz europskih fondova, a to znači da treba raditi na projektima. Ideje imamo, ali moramo izraditi kvalitetne projekte i vidjeti u koje se fondove možemo prijaviti – poručio je Bilek. Govoreći o svom budućem radu, rekao je kako će mu ured biti u Daruvaru, no da će najmanje jednom mjesečno izlaziti na teren. Zahvalio je i gradonačelniku Našica Krešimiru Žagaru na potpori radu Saveza Slovaka i matica slovačkih koje djeluju na području Grada Našica. U drugom dijelu sastanka uslijedila su pitanja nazočnih predstavnika matica, ali i pozivi zastupniku Bileku da posjeti i druga naselja u Osječko-baranjskoj županiji u kojima žive Slovaci. Od problema s kojima se susreću, posebno su naglasili popise birača i loš termin manjinskih izbora, sporost državne uprave kod registracije novih čanova vijeća nacionalnih manjina, a za naš grad posebno je bila zanimljiva rasprava oko budućeg rada i financiranja Slovačkog centra za kulturu u kojemje ovaj sastanak i održan.

Robert Rigo

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit