Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2023 – 3“

Facebook
Twitter
Pinterest

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, na području Virovitičko–podravske i Osječko–baranjske županije, jučer i danas  održana je terenska vježba „ASAR 2023-3“ s ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama tijekom svih faza provedbe akcije.

Uz predstavnike Stalne koordinacije za potragu i spašavanje zrakoplova RH, stručnjake iz Regionalnog savjetodavnog odbora za potragu i spašavanje zrakoplova te brojne uzvanike, programu za promatrače nazočio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je tom prilikom rekao kako je ovo jedna od većih akcija, vježba koja traje u tri koraka, već dvije godine. Ova vježba nastavak je na simulacijsko – komunikacijsku vježbu „ASAR 2023 – 1“ i stožerno – zapovjednu vježbu „ASAR 2023 – 2“. koje organizira Ravnateljstvo civilne zaštite.

„Vježbe su vrlo važne za sustav civilne zaštite jer vježbom se uigravaju svi sudionici sustava civilne zaštite, a na ovoj vježbi je sudjelovalo preko 200 sudionika iz različitih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Ovo je bila jedna široka i kompleksna vježba koja je pokazala kako je RH spremna na ovakve i veće aktivnosti, te su sve sastavnice potvrdile kako su spremne, uigrane i koordinirane.“ – istaknuo je Trut.

Prema scenariju vježbe, pilot putničkog zrakoplova s 36 putnika i 4 člana posade, na liniji Zadar – Osijek u zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje. Nakon toga, Hrvatska kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka Operativni centar civilne zaštite pokreće akciju potrage i spašavanja.

Vježba je održana na području Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te na lokaciji Spasilačkog koordinacijskog centra na kopnu (Ravnateljstvo civilne zaštite), Hrvatske kontrole zračnog prometa, Croatia Airlines-a i Zračne luke Osijek, kao i na lokacijama operativnih dežurstava sudionika sustava zrakoplovne potrage i spašavanja. Vježba je održana u realnom vremenu te su svi sudionici terenskog dijela vježbe pristizali na lokaciju baze operacije u Slatinski Drenovac iz svojih sjedišta iz kojih svakodnevno idu na hitne intervencije. U bazi operacije formirani su mješoviti potražni timovi sastavljeni od pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, HGSS-a i vatrogasaca dok je policija osiguravala područje pretrage. Uz zemaljske snage, u potragu je bio uključen i zrakoplov Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) opremljen termovizijskim kamerama te helikopter Antiterorističke jedinice Lučko koji je uz tim HGSS-a sudjelovao i u spašavanju teško ozlijeđenog spašavatelja. Uz operativne procedure, tijekom vježbe je simulirano i krizno komuniciranje u slučaju pada zrakoplova pri čemu je koordinacijsku ulogu s predstavnicima odnosa s javnošću operativnih službi i nadležnih tijela imala Služba za krizno komuniciranje Ravnateljstva civilne zaštite, a sve kako bi se osiguralo usklađeno, točno i pravodobno izvještavanje prema javnosti.

Timovi hitne medicinske službe zbrinuli su 20 teško ozlijeđenih osoba, a pri simuliranom padu zrakoplova, prema scenariju, smrtno je stradalo 20 osoba.

Timovi Hrvatskog Crvenog križa sudjelovali su u pružanju psihosocijalne podrške članovima obitelji preživjelih i stradalih putnika u centru za prihvat obitelji u Zračnoj luci Osijek, u koordinaciji s predstavnicima Zračne luke Osijek i Croatia Airlinesa.

Uz tetra veze, tijekom vježbe je korišten sustav NICS (Next Generation Incident Command System) kao alati za komunikaciju i izmjenjivanje informacija između svih sudionika potrage i spašavanja zrakoplova. Na taj način su svi sudionici bili upoznati s trenutnom fazom operacija te se minimalizira mogućnost nepotrebnog dupliciranja aktivnosti na terenu.

Na vježbi je sudjelovalo više od 200 sudionika, uključujući predstavnike MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško – slavonske županije, Zračne luke Osijek i Zadar, Croatia Airlinesa i FRONTEX-a.

 

izvor: MUP

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit