Svečani program obilježen plesom, čestitkama i zahvalama s puno emocija

Facebook
Twitter
Pinterest

Markovčani su danas svetom misom u Župnoj crkvi sv. Marka Evanđelista, a zatim prigodnom svečanošću i programom u Drevenjici, proslavili svoje dvije značajne jubilarne obljetnice – 50. obljetnicu Slovačke kulturno-umjetničke udruge „Franjo Strapač” i 30. obljetnicu Matice slovačke Markovac.

Važnost ovih velikih obljetnica, brojnih generacija koje su prošle kroz folkor i Maticu, istaknule su predsjednice folklornog društva i Matice – Vesna Budoš i Branka Baksa, zahvalivši svima na doprinosu i suradnji. Uvodno je na bogatu povijest ovih udruga, njihove aktivnosti i ljude koji su ih obilježili, prigodnim tekstom podsjetila Vesna Baksa. Čestitke domaćinima uputili su: gradonačelnik Krešimir Kašuba, dopredsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Goran Đanić, saborski zastupnici Hrvoje Šimić i Vladimir Bilek, nekadašnja saborska zastupnica i počasna članica markovačkih udruga Zdenka Čuhnil, dopredsjednik Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave Peter Prohaska, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra i predsjednik Mjesnog odbora Markovac Karlo Kanis.

U programu su nastupile sekcije sadašnjih i nekadašnjih folkloraša te pjevačka skupina slavljeničkog društva domaćina. Sjajnim nastupima vrijedne obljetnice čestitali su im i gosti – slovačko folklorno društvo “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac i Matica slovačka Jurjevac i Josipovac, zatim HKD “Lisinski” Našice te učenici Osnovne škole kralja Tomislava Područne škole Markovac i glazbenici Tamburaškog društva “Dora Pejačević” Našice.

Pokrovitelji slavljeničkog programa bili su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ured za iseljene Slovake, a supokrovitelji Savez Slovaka, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Grad Našice i Vijeće mjesnog odbora Markovac Našički.

Više o ovim vrijednim obljetnicama poslušajte u našem informativnom programu te emisijama Lokalac i Kulturna scena.

tekst i foto: N.Pavlus

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit