U Tvornici cementa “NEXE” d.d. ne zbrinjava se medicinski otpad

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Aktualna tema u ovoj epidemiji koronavirusa je zbrinjavanje medicinskog otpada.  Stoga smo Tvornici cementa “NEXE” d.d  poslali upit zbrinjava li se takav otpad u našičkoj tvornici. Odgovorio nam je predsjednik Uprave “NEXE” d.d. Stjepan Ergović: -“U trenutnim izazovnim okolnostima u kojima djeluju zdravstvene ustanove, gdje se kao dodatni problem javlja stvaranje većih količina infektivnog medicinskog otpada, mogućnosti cementne industrije u rješenju ovog problema se ogledaju kroz zaprimanje steriliziranog, obrađenog medicinskog otpada. Međutim, trenutno ne postoje zakonske mogućnosti za zbrinjavanje i obradu infektivnog otpada i takav otpad se ne zbrinjava u našoj tvornici iako su za to ispunjeni tehnički i tehnološki uvjeti.

Uvjet za zbrinjavanje infektivnog medicinskog otpada u tvornici cementa, uz ispunjenje zakonskih preduvjeta, je i zadovoljenje definiranih kriterija sigurnog transporta i manipulacije, te da se takav otpad nalazi u jednokratnim i hermetički zatvorenim spremnicima za medicinski otpad. Jedino uz ispunjenje ovih uvjeta, uz podršku resornih ministarstava, mogli bismo sigurno rasteretiti zdravstvene ustanove, sakupljače i obrađivače medicinskog otpada i dati svoj doprinos u rješavanju ove problematike.

Ovom prilikom želimo naglasiti kako tvornica cementa NEXE d.d. u skladu s najbolje raspoloživim tehnikama i dozvolama (okolišna dozvola, dozvola za gospodarenje otpadom) u svom procesu koristi različite vrste otpada kojima je cilj smanjiti udjel korištenja fosilnih goriva u procesu proizvodnje, te na taj način ostvariti pozitivni utjecaj na okoliš. U tvornici cementa NEXE d.d. u Našicama oporaba otpada R1 postupkom vrši se kao sastavni dio procesa proizvodnje klinkera, za što su potrebne temperature do 1.500 °C. U procesu dolazi do potpune razgradnje otpada, a eventualni ostatak ili pepeo mijenja svoj kemijski sastav i ugrađuje se u mineralnu strukturu klinkera, koji se kasnije koristi u proizvodnji cementa. Dakle, nema nikakvih ostataka, niti emisija u atmosferu iznad dozvoljenih granica. Sustav gospodarenja otpadom baziran na dozvolama za gospodarenje otpadom u NEXE d.d. ujedno onemogućava zaprimanje materijala koji ne udovoljava definiranim parametrima i koji se ne može neškodljivo uništiti – dakle, svi otpadi, pogotovo opasni, moraju udovoljiti strogim unaprijed dogovorenim kriterijima prijema. U suprotnom smo prisiljeni vratiti otpad posjedniku” – istaknuo je Stjepan Ergović, predsjednik Uprave NEXE d.d. Našice.

 

redakcijsko izvješće; foto: arhiva

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit