U predivnom ambijentu pokraj kapelice Uzašašća Gospodnjeg održana komemoracija i prigodan program “Dorin posljednji dolazak”

Facebook
Twitter
Pinterest

Jučer je kod kapelice Uzašašća Gospodnjeg nastavljeno obilježavanja 100-te obljetnice smrti Dore Pejačević

U 17 sati je kod skladateljičinog groba održana komemoracija u kojoj su sudjelovali članovi mješovitog pjevačkog zbora te folklorne i kazališne sekcije HKD-a „Lisinski” Našice i učenici OŠ Dore Pejačević. Prigodan tekst pročitao je Miroslav Šarić, a pjesmu čitanu na Dorinoj sahrani „Requiescat in pace”, pročitala je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak. Misao svijeta Silvija Strahimira Kranjčevića otpjevali su članovi mješovitog pjevačkog zbora HKD-a „Lisinski” pod ravnanjem dirigenta Ivana Krajačića.

Silvija Lučevnjak iskanula je kako je ovo prvi puta da se komemorira posljednji Dorin dolazak u Našice. Naime, Dora je nakon smrti bila sahranjena u Münchenu, a nakon dva mjeseca prevezena je u Našice gdje je i sahranjena 5. svibnja, s istočne strane kapele Uzašašća Gospodnjeg.
Kako je rekla ravnateljica Lučevnjak, povijesni izvori govore da je na Dorinom ispraćaju u Našicama bilo oko 4000 stanovnika Našica i okolice, ali i uglednika koji su stizali iz čitave Slavonije i Hrvatske.

Uz povijesne kostime i slikarsku radionicu postavljena je i izložba “Život cvijeća”

U program ovogodišnjeg Memorijala uključili su se i članovi HKD-a „Lisinski” Našice o čemu je Miroslav Šarić, predsjednik društva i muzejski tehničar Zavičajnog muzeja Našice rekao:
-U obilježavanje se uključila kazališna sekcija društva koja je ponovo pokrenuta prošle godine. Treba podsjetiti da počeci kazališta kreću iz HPD-a „Lisinski”. Naime, poslije I. Svjetskog rata osnovana je kazališna družina, koja je radila u društvu, a odvojila se 1953. godine i kao takva samostalno je radila do 1986. godine. Ova obljetnica smrti Dore Pejačević bila je poticaj za pokretanje rada sekcije čiji članovi već godinu dana uprizoruje žive slike, poznate kao kazališni žanr koji je svoj najveći procvat imao od sredine 19. do početka 20. stoljeća, dakle u vrijeme kada je živjela Dora. Kostimi koje članovi HKD-a „Lisinski” nose izrađeni su prema fotografijama obitelji Pejačević- kazao je Šarić.

Nakon komemoracije, koncert u kapelici održali su nagrađivani učenici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora: Josip Komloši, 3. razred, bisernica – D. Pejačević: Ljubica, op.19,  Ana Čerepinko, 4. razred, gitara – M. Giuliani: Sonatina, op.71 – Rondo,  Fran Zavada, 4. razred, klavir – D. Pejačević: Pjesma bez riječi, op.5,   Lorna Benić, 4. razred, bisernica – L. Pavleković: Zvijezda u noći (korepetitor: Vedrana Matić),  Lejla Ćatić, 5. razred, klavir – F. Chopin: Nocturne u cis-molu, Dora Rigo, 6. razred, klavir: D. Pejačević: Pjesma bez riječi, op.10, Petra Antolović, 3. razred, bisernica; Toma Blagojević, 6. razred, berde – D. Pejačević: Canzonetta, op.8 i Marko Balentić, 6. razred, klavir – D. Pejačević: Leptir, op.6. Učenike su za nastup pripremili Dean Kopri, Mario Huj, Sanja Vazdar, Luka Pavleković, Vedrana Matić i Darija Vlajnić.

Uz glazbeni program, u samoj kapelici postavljena je izložba slika Srečka Perkovića pod nazivom „Život cvijeća-ciklus radova inspiriran Dorinom glazbom”. Kako je sam autor rekao, u posljednjih godinu dana napravio je 40 slika u stilu američkog apstraktnog ekspresionizma koje su nazvane po skladbama Dore Pejačević. – Unutar tih 40 slika je i „Život cvijeća” koji se sastoji od osam slika cvijeća, od visibaba kao prvog cvijeća u proljeće do krizantema koje su posljednje cvijeće prije početka zime – rekao je autora Srečka Perkovića i dodao kako ova izložba zapravo predstavlja život čovjeka od rođenja do smrti.

U obilježavanje 100. obljetnice smrti Dore Pejačević ove godine uključila se i Udruga mladih INFO. U njihovoj organizaciji kod kapele Uzašašća Gospodnjeg održana je radionica Vino&Dora, poznatija pod nazivom „Wine and paint”. Radionica slikanja uz vino održana je pod vodstvom umjetnice i nastavnice u Školi za primjenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku, Jelene Lulić, a tema koju su polaznici slikali bila je Dorina inspiracija – Perivoj Pejačević.

Dora Pejačević predstavlja Našice kao grad kulture

Gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasio je važnost Dore Pejačević i njene obitelji za Našice, jer obitelj Pejačević predstavlja naš grad kao grad grofova, a Dora Pejačević ga predstavlja kao grad kulture.
Prema riječima direktorice TZ Grada Našica Ines Resler, obitelj Pejačević ostavila je iza sebe veliku prirodnu i kulturnu baštinu što Našice čini posebnom destinacijom za razliku od drugih gradova u RH.  – Iza Dore je ostalo veliko stvaralaštvo, ovo je bio njen dom i inspiracija, a i danas se u Našicama osjeti duh plemenitaške obitelji Pejačević – kazala Resler.

U predivnom ambijentu pokraj kapelice održan koncert TD “Dora Pejačević”

Jučerašnja događanja završila su koncertom Tamburaškog društva „Dora Pejačević” pod ravnanjem Deana Koprija, koji je održan u predivnom okruženju kapelice Uzašašća Gospodnjeg.  Na programu koncerta  bile su skladbe Dore Pejačević te Daniela Koprija i Deana Koprija.

Za posjetitelje i sudionike pripremljena je i eno i gastro ponuda u kojoj su mogli kušati vina vinarije Katavić i Enosophia.

Organizatori ovogodišnjeg Memorijala su Zavičajni muzej Našice, OGŠ Kontesa Dora i Tamburaško društvo Dora Pejačević, HKD Lisinski, Turistička zajednica i Grad Našice.

Tekst i foto: Tomislava Justić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit