U Hrvatskoj je 40 novozaraženih, ukupno 1222

U Hrvatskoj je do danas u 14 sati 40 novozaraženih; ukupno su zaražene 1222 osobe – izvijestio je, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera, ministar zdravstva Vili Beroš. – U Zagrebu je preminuo muškarac srednje dobi koji ranije nije imao zdravstvenih problema. Na respiratoru je 36 osoba. Epidemiološka slika je još uvijek dobra, ali moramo biti dosljedni i moramo se držati uputa Stožera – rekao je ministar Beroš.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uputio je apel vezan uz e-propusnice kojih je do sada izdano 556.221, a odbijeno 16.673. Zbog velikog broja zahtjeva koji se obrađuju i provjeravaju kroz skupni unos, apelirao je na sve poslodavce koji imaju potrebu za unosom zahtjeva do 250 zaposlenih da to učine sami kroz pristupnice za poslodavce, a za one koji iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti unijeti podatke za nužno osoblje, vrijedit će izdane propusnice do srijede. Ministar Božinović je rekao da će se uskoro otvoriti tržnice. Rekao je da su dane upute lokalnim stožerima o epidemiološkim mjerama. Na novinarski upit o tome da svećenici pozivaju ljude u crkve unatoč preporukama HBK-a i Nacionalnog stožera, ministar je rekao da zahvaljuje biskupima koji su dali jasne upute. – Mislim da pozivanje vjernika unatoč svim sugestijama nije dobro, prije svega za zdravlje – naglasio je Božinović.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je upitan o poboljšanju stanja u Italiji rekao da je svaka prognoza nezahvalna te da nema razloga za optimizam što se tiče Europe ukupno. Mi držimo dobro situaciju i vrlo skoro bi situacija u Hrvatskoj mogla biti povoljna – zaključio je.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić komentirala je slučaj preminulog muškarca u Zagrebu. – Moramo imati na pameti da i mlađi i oni srednje dobi i zdravi mogu završiti sa smrtnim ishodom. Neka svima bude pred licima ovaj preminuli muškarac kada pomisle kršiti pravila – apelirala je Alemka Markotić.

foto: Ministarstvo zdravstva

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

04.03.2020.

11.03.2020.

18.03.2020.

25.03.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit