Svjetski dan turizma

 

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, ove je godine posvećen temi „Turizam i digitalna transformacija“ kojom se želi podići svijest o važnosti digitalnih tehnologija u razvoju turizma. Ususret Svjetskom danu turizma ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasili su značaj digitalne transformacije u povezivanju dionika u turizmu, promociji i uspostavi efikasnog poslovanja.

„Svijet se danas može u svakom trenutku vidjeti na dlanu. Današnji turisti traže nove doživljaje, internet je postao platforma za odabir destinacije, pretraživanja ponuda i stvaranja iskustava, ali su isto tako inovacije i digitalizacija postale važan dio poslovanja svakog turističkog sustava. Svjesni važnosti digitalne transformacije krenuli smo u projekt Hrvatski digitalni turizam kroz koji ćemo naš sustav učiniti još efikasnijim i povezanijim. Naša je želja da budemo ne samo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, već i lider u turističkim inovacijama.“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli povodom najave Svjetskog dana turizma.

Projekt „Hrvatski digitalni turizam: e- turizam“ vrijedan četrdeset milijuna kuna ima za cilj daljnje povezivanje korisnika i javne uprave u turizmu kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva građana, smanjenje troškova pružanja javnih usluga, pružanje ažurnih turističkih informacija građanima i e-usluga. Projekt će se provoditi u više faza te će kroz novo razvijene javne e-usluge, među kojima je i već svjetski nagrađen sustav za odjavu i prijavu gostiju eVisitor, povezati postupke više tijela javne uprave u integrirani državni informacijski sustav.

Hrvatska već godinama, u svojim brojnim destinacijama, aktivno slavi Svjetski dan turizma koji će i ove godine biti obilježen prezentacijama digitalnih tehnologija u turizmu. Ovogodišnja središnja proslava Svjetskog dana turizma održat će se u Budimpešti, a više o ovoj temi, možete pronaći na mrežnim stranicama Svjetske turističke organizacije.

 

Izvor: Ministarstvo turizma

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest