Svečano obilježen Dan osječkih branitelja i Dan hrvatskih dragovoljaca naše županije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Okupljanjem kod Spomen obilježja „Crvenom fići“ i mimohodom Vukovarskom ulicom do Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata Osječko-baranjske županije na Trgu slobode, danas je u Osijeku počelo obilježavanje Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade ZNG RH i Dana hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije. U svečanom obilježavanju je sudjelovalo više stotina hrvatskih branitelja, članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građana, a među njima bili su i župan Ivan Anušić, njegovi zamjenici Mato Lukić i Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić sa zamjenicima te drugi uzvanici.

Župan Anušić, gradonačelnik Radić, predstavnici Hrvatske vojske i MUP-a, udruga hrvatskih branitelja i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata potom su u počast svim stradalima hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu položili vijence i zapalili svijeće uz Spomen obilježje na Trgu slobode.

– Svi oni koji nisu imali nesreću da dožive rat u Hrvatskoj 90-ih godina, sada ratne strahote mogu vidjeti u Ukrajini. Međutim, moraju znati da je rat u Ukrajini započeo kada je ta država 32 godine bila neovisna i samostalna, da je imala svoju vojsku i bila spremna za ono što će se dogoditi, a sada je cijeli svijet naoružava. Hrvatska nije bila naoružana i još je bila pod embargom za nabavu oružja, a niti jedna država nije stala u njenu obranu, osim nekoliko izuzetaka koji su samo deklarativno dali podršku hrvatskoj neovisnosti i samostalnosti. Hrvatski branitelji su u takvim uvjetima započeli obranu Hrvatske, a od cijele Hrvatske najveće napade te iskazanu hrabrost i žrtve podnijela je upravo istočna Slavonija, i to se mora znati. Jedna od postrojbi osnovanih na području naše županije u tom vremenu, odnosno 28. lipnja 1991. godine, bila je 106. brigada, pa danas proslavljamo Dan osječkih branitelja, koji čestitam svim hrvatskim braniteljima, jer su tada pokazali nevjerojatnu hrabrost i požrtvovnost te su se praktično bez oružja obranili od treće najveće vojske u Europi, tadašnje JNA i srpskih pobunjenika – kazao je župan Ivan Anušić.

Program obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade ZNG RH i Dana hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije, nastavljen je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku gdje je povodom 30. obljetnice najveće razmjene zarobljenika u Domovinskom ratu prikazan dokumentarni film „Šapat vjetra zidove slama“. Naime, na tadašnjoj liniji razdvajanja kod Nemetina 14. kolovoza 1992. godine oslobođeno je 714 zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

izvor: OBŽ

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit