Spomendan je sv.Valentina – Dan zaljubljenih

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Danas je u katoličkoj crkvi spomendan sv. Valentina, biskupa i mučenika. Najkasnije u 15. stoljeću ovaj svetac povezan je s blagdanom zaljubljenih, što se održalo do danas. Sveti Valentin se slavi već u ranom srednjem vijeku, osobito u Engleskoj, a kasnije se to proširuje na cijeli svijet. U Hrvatskoj su ga posebno štovali vjernici u sjeverozapadnim krajevima. Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu svoje odabranice i to su vjerojatno bile prve čestitke i razglednice ikada poslane. Sv. Valentin zaštitnik je zaljubljenih, pčelara i epileptičara. Uz današnji dan vezane su brojne predaje, a jedna od njih kaže da je ovo dan kada se “ptice žene”, a njihov pjev nagovještava kraj zime i približavanje proljeća. Svima koji nose ime Valentina, Valentin, Zdravka i Zdravko čestitamo imendan!

Svete mise u Župnoj ckrvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama danas su   u 7 i 9, a večernja je u 18:30 sati.

U našem jutarnjem programu gosti su nam Nada i Zvonimir Blažević iz Našica koji su nedavno proslavili 50 godina braka!

Tekst: Asja Godžirov Kurilj
Foto: pixabay

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit