Sastanak hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Voditelj hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvoje Šimić i članovi Zdravka Bušić, Katica Glamuzina, Vesna Nađ, Romana Nikolić i Marijana Puljak jučer su u Zagrebu održali sastanak s državnim tajnikom u Ministarstvu za stambena pitanja, lokalnu upravu i baštinu Irske Kieranom O’Donnellom. Sastanku je bio nazočan i veleposlanik Irske Ruaidhri Mark Dowling.

Hrvoje Šimić uvodno je prenio zahvalu predsjedniku irskog Senata Marku Dalyju i predsjedniku Odbora za vanjske poslove i obranu Donjeg doma Parlamenta Charlesu Flanaganu koji su nazočili prvom Parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme koji se održao u Zagrebu prošlog listopada. Rekao je i kako je Međuparlamentarna skupina prijateljstva osnovana 1996., tek godinu dana nakon uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Irske, kao jedna od prvih međuparlamentarnih skupina Hrvatskoga sabora.

-To je dokaz da je Hrvatska već u ranim godinama svoje nezavisnosti cijenila prijateljstvo i potporu Irske i njezinog naroda – rekao je Šimić i ovim putem iskoristio priliku čestitati Dan svetog Patrika, irski nacionalni blagdan koji se obilježava 17. ožujka. Šimić je istaknuo kako je Dan svetog Patrika poseban jer osnažuje irsko jedinstvo i solidarnost i ujedinjuje ne samo Irce diljem svijeta, već i sve prijatelje irskog naroda i štovatelje irske kulture.

Državni tajnik Kieran O’Donnell zahvalio je na prijemu u Hrvatskom saboru i rekao kako uz mnoge sličnosti poput veličine, broja stanovnika i mentaliteta, Hrvatska i Irska imaju i dodatnu poveznicu u irskom vojskovođi Lavalu Nugentu iz 19. stoljeća koji je značajan dio svog života proveo u Hrvatskoj. Zastupnicima je predstavio svoj resor rada, a to su stambena pitanja, lokalna uprava i baština te izvijestio kako je upravo problem izgradnje stambenih jedinica sve veći u Irskoj. Dodao je kako irska Vlada, uz reforme u zdravstvu i aktivnosti vezane uz klimatske promjene, kao glavne probleme ističe krizu stanovanja zbog velikog priljeva ljudi u Irsku. Sa članovima Skupine prijateljstva razmijenio je stajališta o izgradnji socijalnih stanova i programima poreznih olakšica za stanovništvo.

U nastavku razgovora Hrvoje Šimić rekao je kako Hrvatska posebno cijeni činjenicu da je Irska bila među prvim državama koje su priznale njezinu neovisnost te pružala bezuvjetnu potporu hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. – Ove godine također obilježavamo velike obljetnice: 50 godina irskog i 10 godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji – kazao je Šimić i izrazio nadu da će se ove godišnjice prigodno i svečano obilježiti u obje zemlje.

izvor: Hrvatski sabor

 

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit