Šarene čarape kao podrška

 

Dvadeset i prvog ožujka obilježava se Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je prouzročen prisutnošću jednog kromosoma viška, na 21. paru kromosoma.
Simbol tog dana su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazujemo podršku osobama s Down sindromom u njihovoj borbi da se integriraju u društvo.
Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

U ponedjeljak je u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu održano predavanje o Down sindromu. Volonteri Udruge Otvoreno srce, profesor Anđelko Cvijetović, Mihael Vrbanić, Filip Hulak, Ivan Ligda i Jan Ličina-Špek predstavili su njezin rad u kojem poseban naglasak stavljaju na osobe s Down sindromom. Profesor Cvijetović rekao je da se zahvaljuju ravnateljici škole Ljerki Čorković, suradnicima, učenicima, domaćina i volonterima udruge.

Danas će ovaj dan biti obilježen u OŠ Josipa Jurja Strossmayera u Đurđenovcu i OŠ kralja Tomislava Našice koje pohađaju učenici s Down sindromom.

 

Tekst: Katarina Bosak
Foto: Anđelko Cvijetović

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest