Saborski zastupnici Hrvoje Šimić i Zvonimir Troskot sudjelovali na seminaru OESS-a u Berlinu

Facebook
Twitter
Pinterest

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u kojemu su bili Hrvoje Šimić i Zvonimir Troskot sudjelovalo je u radu 6. Leinsweiler seminara na kojemu se okupljaju članovi parlamenata iz država članica OESS-a i stručnjaci kako bi raspravljali o pitanjima vezanim uz rješavanje sukoba.
Ove godine održavanje seminara je nastavljeno nakon višegodišnje stanke zbog pandemije. Poseban interes sudionika bio je vezan za raspravu na temu trenutne situacije u Ukrajini zbog ratnog sukoba s Rusijom. Ukrajinska delegacija detaljno je upoznala sudionike s naporima i postignućima u organizaciji redovnog rada ukrajinskog Parlamenta, aktualnim političkim i ratnim okolnostima te o njihovom viđenju potrebnog smjera djelovanja PS OESS-a u odnosu na situaciju u Ukrajini. Hrvatski parlamentarci aktivno su sudjelovali u raspravama o svim temama te upoznali sudionike s programima integracije i rehabilitacije branitelja koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Zvonimir Troskot je između ostalog rekao da Hrvatska kao država koja je u nedavnoj prošlosti proživjela rat na vlastitom teritoriju, ima jedinstveno iskustvo u poslijeratnoj tranziciji i mirnoj reintegraciji te da je spremna podijeliti svoja najbolja iskustva i prakse kako bi pomogla ukrajinskim braniteljima i njihovim obiteljima, reintegrirala ih u aktivan društveni život, održala i obnovila njihovo tjelesno i mentalno zdravlje te poduprla njihove poduzetničke aktivnosti i aktivnosti zapošljavanja.

Hrvoje Šimić istaknuo je da su Hrvatska i Ukrajina suradnju po pitanju skrbi za branitelje i ratne stradalnike započele 2016. godine na temelju iskustva Hrvatske u zbrinjavanju branitelja iz Domovinskog rata 1991.-1995. Suradnja Ministarstava branitelja dviju država intenzivirala se 2019. nakon napada Ruske Federacije na Ukrajinu. Budući da intenzitet i brutalnost ruske agresije na Ukrajinu ne jenjava Hrvatska je prepoznala potrebu konkretne pomoći prijateljskom ukrajinskom narodu te je 26. travnja 2023. primljeno 19 ranjenika i 9 osoba iz pratnje na zbrinjavanje unutar hrvatskog bolničkog sustava. Nakon medicinskog i rehabilitacijskog tretmana u bolnicama, ponudit će im se rehabilitacija u veteranskim domovima kroz provedbu psihosocijalnih i rekreacijskih programa, zaključno je rekao Šimić.

Šimić i Troskot održali su  bilateralne sastanke s izaslanstvima Njemačke, Ukrajine te predsjednicom PS OESS-a Margaretom Cederfelt (Švedska).

Tekst: Redakcijski tekst/H.Šimić

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit