Proslava 30 godina Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Savez Slovaka u Republici Hrvatskoj, čije je sjedište u Našicama, danas je proslavio svoju 30. obljetnicu. Na značajnih 30 godina koje su obilježile brojne aktivnosti, suradnje, investicije, a sve u svrhu čuvanja slovačke tradicije i baštine u svojoj domovini Hrvatskoj, podsjetio je predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, poželjevši svima dobrodošlicu.

– Savez Slovaka već 30 godina marljivo radi. U početku je sve počelo skromno, no kroz ova tri desetljeća uistinu je puno toga napravljeno. U cijeloj Hrvatskoj poznati smo po svojim aktivnostima, našim plesovima i nošnjama, ali i izdavaštvu koje je pisani trag svega što radimo. 30 godina je zapravo cijeli jedan životni vijek, a kako vrijeme odmiče sve smo svjesniji važnosti čuvanja i razvijanja naše baštine te potrebe još većeg uključivanja mladih u sva područja djelovanja – rekao je predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra i zahvalio svima na potpori i suradnji.

Na vrijednoj obljetnici članovima Saveza Slovaka čestitali su brojni gosti: veleposlanik Republike Slovake u Hrvatskoj NJ.E. Peter Susko, potpredsjednik Ureda iseljenih Slovaka Peter Prochacka, prvi predsjednik Matice slovačke Marek Hanuska, zatim saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i izaslanik predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Bilek, zamjenik župana Osječko-baransjke županije i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine naše županije Josip Miletić, izaslanica gradonačelnika Našica i pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Manuela Pintarić, ravnatelj Ureda za ljudska prava i nacionalnih manjina RH Alen Tahiri i mnogi drugi gosti.

– Slovaci su u Hrvatsku došli prije više od 200 godina. Gotovo 80 godina funkcionirali su u zajedničkom Savezu Čeha i Slovaka. Osamostaljenjem Republike Hrvatske te odvajanjem Slovačke i Češke, osnovan je i Savez Slovaka u RH. Treba podsjetiti i da su Slovaci u Lijepoj našoj odmah stali u obranu Hrvatske. Ono što je posebnost Saveza je očuvanje jezika, tradicije i kulture. Savez i Matice slovačke dobri su ambasadori kako Republike Slovačke u Hrvatskoj, tako i Republike Hrvatske u Slovačkoj. Iako Slovaka u Hrvatskoj nema puno, definitivno ste, što se tiče projekata i pisanja programa, među prvima u RH i ja vam od srca čestitam i veselim se daljnjoj suradnji – rekao je saborski zastupnik Vladimir Bilek.

-30. obljetnica Saveza Slovaka sa sjedištem u Našicama, nešto je na što smo svi ponosni. Rad Saveza prepoznat je jer ste puno toga napravili u proteklom razdoblju. Jedan suživot i prava koje nacionalne manjine imaju u RH je nešto što svi želimo i u tome smo dobar primjer. Također želimo da i Hrvati ista takva prava imaju u državama u kojima žive izvan Hrvatske. Čestitam vam na ovoj obljetnici u ime župana Ivana Anušića i svoje osobno jer sam kao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije ponosan na sve što činite – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

U sklopu proslave 30. obljetnice Saveza Slovaka u RH uručena su prigodna priznanja i nagrade. Prigodni program obilježilo je predstavljanje knjige “Naša djeca, naše veselje”, a predstavili su je njeni priređivači Branka Baksa i Mirko Vavra te recenzentica Marija Pepelko. Slovački centar za kulturu Našice, povodom ove značajne obljetnice Saveza Slovaka, otvorio je i predstavio izložbu izložbu Slovačkog nacionalnog muzeja – Muzeja hrvatske kulture u Slovačkoj “Značajni Hrvati u Slovačkoj” koju je otvorio slovački veleposlanik NJ.E. Peter Susko, a predstavila ravnateljica Centra Sandra Kralj-Vukšić.

tekst i foto: N.Pavlus

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit