Predstavljena knjiga “Naša djeca, naše veselje”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U sklopu proslave 30. obljetnice Saveza Slovaka u RH danas je predstavljena knjiga skupine autora “Naša djeca, naše veselje”, a predstavili su je njeni priređivači Branka Baksa i Mirko Vavra te recenzentica Marija Pepelko.

– Čast mi je govoriti o najmlađim ambasadorima kulture, o djeci koja već četvrt stoljeća u sklopu Dječje smotre slovačkog folklora u RH dokazuju svevremenu aktualnost misli „Djeca su naša radost i budućnost“. Dvojezična fotomonografija skupine autora na dvjestotinjak stranica sjedinjuje ljepotu zajedništva, radosti, ljubavi i stvaralaštva, uz kronološki prikaz 25 godina „Dječje smotre slovačkog folklora u RH“ od 1994. do 2019. Svaka je godina značajan kamenčić u tom folklornom mozaiku, u srcu i duši svakoga djeteta i njegove obitelji. Ova jedinstvena plesna slikovnica sadrži dokumentarnu građu o nastupima malih slovačkih folkloraša diljem lijepe naše domovine, sabire podatke i fotografije o nastupima, pokroviteljima, uzvanicima, sudionicima, obljetnicama, koreografima i voditeljima dječjih skupina i glazbenicima. Napisana je u doba pandemije, ali zaslužuje da se o njoj govori i nadaleko čuje jer promiče ono najljepše i najdragocjenije – djecu, dar i rad koji nadahnjuje! Smotra dječjeg folklora važna je u odgoju mladih jer im pomaže spoznati vlastito porijeklo, njegovati tradiciju i jezik zemlje iz koje dolaze. Ovo je spomenica kulturnom amaterizmu koji njeguje 15 matica Slovaka u RH. U okviru različitih kulturnih manifestacija najpoznatije su upravo smotre slovačkog folklora, dječje smotre slovačkog folklora, festivali slovačke pjesme, međunarodne smotre folklora u Detvi, dani slovačke kulture, kulturno-književne manifestacije te večeri božićnih i novogodišnjih običaja Slovaka u RH. Ako na ovakvoj mladost svijet ostaje, onda sumnja u ljepšu i radosniju budućnost prestaje. Čestitam vam 30. obljetnicu Saveza Slovaka u RH! – istaknula je na predstavljanju profesorica Marija Pepelko.


tekst i foto: N.Pavlus

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit