Prijem vatrogasaca kod gradonačelnika

 

 

Danas je blagdan Svetog Florijana – nebeskog zaštitnika vatrogasaca i Dan hrvatskih vatrogasaca. Sv . Florijan je u ranijim vremenima bio posebno čašćen svetac, osobito u Slavoniji, o čemu svjedoče još uvijek sačuvani mnogobrojni kipovi na raskrižjima, pred Domovima vatrogasnih društava ili u nišama nekih kuća. Sv. Florijan štovao se i kao zaštitnik pivara, bačvara, dimnjačara, vojnika, ratnika, sapunara, utopljenika, vrtlara, kovača. Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava.

Povodom Dana sv. Florijana – Dana hrvatskih vatrogasaca, gradonačelnik Našica Josip Miletić održao je tradicionalni prijem za vatrogasce. Tom je prigodom naglasio da ove godine obilježavamo značajnu, 130. obljetnicu vatrogastva u našem gradu. Istaknuo je veliku ulogu vatrogasaca u pogledu sigurnosti objekata i života građana te im iskazao zahvalnost za njihov rad, a osobito za rad s mladima. Čestitao je vatrogascima i njihovu veliku obljetnicu i pozvao građanstvo da im se pridruži u proslavi 19. svibnja.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić u ime svojih kolega vatrogasaca zahvalio je gradonačelniku i Gradu na suradnji i financijskoj potpori. Gašić je izvijestio da su vatrogasci u protekloj godini zabilježili 76 požarnih intervencija te nešto manje tehničkih intervencija, od kojih je najviše bilo uklanjanja gnijezda stršljena. Kao i prethodnih i tijekom prošle sezone ulagalo se u školovanje vatrogasaca. Tako Vatrogasna zajednica Našice sada ima 45 novih vatrogasaca i 14 vatrogasnih časnika koji su uvježbani i spremni za sve uvjete rada – rekao je predsjednik Gašić.

U našičkoj župnoj crkvi danas će pod večernjom svetom misom vjernici moliti za vatrogasce.

 

 

Tekst i foto: Asja Godžirov-Kurilj

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest