Poticanje multikulturalnosti

 

U organizaciji Središnje knjižnice Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice i Radija Našice, danas se u našičkom Domu kulture održava jedanaesti Dan slovačkog filma.

Dan slovačkog filma u Našicama jedinstvena je manifestacija u našoj zemlji koja godinama kontinuirano predstavlja i promiče slovačku kinematografiju i slovačku filmsku umjetnost u našoj sredini. Do danas je na ovom festivalu predstavljeno više od 20 slovačkih filmova koje su u početku većinom pratili Slovaci s našičkog područja, ali kada je od 2015. godine slovačka knjižnica počela pripremati hrvatski prijevod, krug gledatelja se proširio. U manifestaciju se redovito uključuju i osnovne škole iz Našica, Markovca, Jelisavca, Josipovca i Jurjevca.

Ove godine za gledatelje su pripremljena dva filma – ekranizacija bajke Sedam gavrana te komedija Muzika. Ulaz na predstave je slobodan, a filmovi imaju hrvatske titlove. Film Sedam gavrana prikazan je u 11 i 13, a film Muzika bit će prikazan u 19 sati. Voditeljica Središnje knjižnice Slovaka u RH Ružica Vinčak rekla je kako je zadovoljna da se ova manifestacija redovno organizira i da se radi na formiranju multikulturalnosti u Gradu Našicama.

 

Tekst: Asja Godžirov-Kurilj

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest