Pred spomenikom “Majka i dijete” odana počast žrtvama holokausta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta danas su položeni  vijenci pred spomenikom „Majka i dijete“ u Parku Oscara Nemona u Osijeku. Obilježavanje je održano u organizaciji Židovske općine Osijek, a vijence su položili zamjenik župana Mato Lukić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, zamjenica predsjednika Židovske općine Osijek Biljana Majnik Papo te predstavnici UHDDR „Sveti Rok“ Osijek.

– Polaganjem vijenaca odajemo počast svim žrtvama holokausta, a današnji je dan prigoda da osvijestimo sebe i čitavo čovječanstvo kako se ovakav strašan zločin ne bi nikada ponovio. Nažalost, svjedoci smo da su se slične strahote dogodile i u Hrvatskoj u nedavnoj povijesti, međutim na nama je sada da educiramo mlađe naraštaje i učimo ih pravim vrijednostima – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković naglasila je kako ovaj datum nikako ne smijemo zaboraviti.

– Mi kao društvo moramo preuzeti odgovornost u odgoju djece i mladih promicanjem mira, nenasilja i ljubavi kako se slični događaji nikada ne bi ponovili. Samo takvim pristupom osigurat ćemo da oni odrastaju u mirnijem, ljepšem i sigurnijem svijetu – rekla je Crnković.

Članica Židovske općine Osijek Paula Rem osvrnula se na važnost društvenog napretka i osude zločinačkih režima.

– Želim vjerovati da je društvo vrlo napredno i da smo došli daleko od stereotipa iz prošlosti, iako je antisemitizam i dalje prisutan u društvu, baš kao i negiranje ili umanjivanje zločina koji su se dogodili. Zato je važno obilježavati ovakve i slične datume, obrazovati mlade ljude, prisjećati se onoga što se dogodilo i prihvatiti odgovornost za povijesne događaje – istaknula je Rem i dodala da holokausta nisu bili pošteđeni ni osječki Židovi kojih je prije II. svjetskog rata bilo nekoliko tisuća u gradu, a danas ih je oko 150.

 

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit