OŠ kralja Tomislava i Zavičajni muzej Našice obilježili Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Današnji, Međunarodni dan sjećanja na holokaust, obilježili su i učenici 7. i 8. razrednih odjela Osnovne škole kralja Tomislava Našice. Tijekom tjedna, na nastavi na daljinu, upoznali su pojmove holokaust, koncentracijski logor i dr. Na taj se način, istaknula je prof. Sandra Hvizdak, prisjećamo strašnih stradanja Židova tijekom II. svjetskog rata, želeći sjećanjem očuvati žrtve od zaborava.
Učenici su pogledali kratke filmove na spomenutu temu, izrađivali plakate, a u sklopu projekta Zavičajnog muzeja u Našicama „Muzej u školi“ upoznali su se s dijelom zavičajne povijesti kroz temu „Židovi našičkoga kraja“. Saznali su o njihovu doprinosu razvoju samoga grada tijekom razdoblja od 150 godina, ali i činjenici da židovska zajednica iz grada nestaje tijekom II. svjetskog rata.

Zavičajni muzej Našice na svojoj fb stranici objavio je:

U Našicama je prije Drugog svjetskog rata postojala brojna židovska zajednica koja je aktivno sudjelovala u gospodarskom, društvenom i kulturnom životu grada i okolice. O značaju, veličini i snazi židovske zajednice svjedoči činjenica da je od kraja 19. st. do studenog 1941. u Našicama postojala reprezentativna zgrada sinagoge. Nakon holokausta ova je zajednica nestala iz života našega grada. Uz bogatu graditeljsku baštinu (npr. zgrada Goldfinger na središnjem trgu), tragovi njezine prisutnosti osobito su vidljivi kroz postojanje židovskog groblja.
Židovi su u značajnom broju bili zastupljeni i u drugim mjestima našičkog kraja, kao npr. u Podgoraču, Feričancima, Đurđenovcu, Donjoj Motičini. Zavičajni muzej Našice čuva relativno malu, no vrlo vrijednu građu i dokumentaciju o židovskoj zajednici, a 1987. u stalnome postavu je otvorena i Spomen soba Hinka Juhna, poznatog kipara i keramičara iz podgoračke židovske obitelji. U Našicama se od 1979. održava Kolonija umjetničke keramike Hinko Juhn, a od 1991. osnovna škola u Podgoraču nosi njegovo ime.
Na inicijativu Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama i Zavičajnog muzeja Našice Dan sjećanja na Holokaust tradicionalno se obilježava u suradnji s našičkim školama. Cijeli tekst i fotografije pogledajte na fb stranici Zavičajnog muzeja Našice.
izvor: ZMN i OŠKT Našice
foto: ZMN

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit