Potpora od 20 milijuna kuna proizvođačima jabuka

Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Program potpore za proizvođače jabuka u 2019. godini koji se nalazi u sustavu e-savjetovanja do 27. srpnja ove godine. Cilj donošenja Programa je provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju.
Ukupna proizvodnja jabuka u Republici Hrvatskoj u 2018. godini iznosila 93.467 tona. Postojeći rashladni kapaciteti za čuvanje voća u Republici Hrvatskoj, a posebice jabuke, su nedostatni i iznose oko 53.000 tona. Održavanje voćnjaka u gotovo svim intenzivnim nasadima u Hrvatskoj mora se provoditi sustavno što uzrokuje velika ulaganja.
Dvije godine za redom proizvođačima jabuka mraz je napravio velike štete u voćnjacima, a prošle godine imali su ogroman urod jabuka koje su zbog velike ponude postigle nisku cijenu, dok su skladišni kapaciteti koji bi omogućili bolju tržišnu poziciju skromni i ne zadovoljavaju potrebe. Novom infrastrukturom za skladištenje jabuka to bi se trebalo promijeniti. Stoga su u Ministarstvu poljoprivrede osmislili  program vrijedan 20 milijuna kuna kojim će se proizvođačima jabuka nastojati pomoći u borbi protiv štetnika i nepovoljnih vremenskih prilika.

Izvor: MP

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest