Potpora od 20 milijuna kuna proizvođačima jabuka

Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Program potpore za proizvođače jabuka u 2019. godini koji se nalazi u sustavu e-savjetovanja do 27. srpnja ove godine. Cilj donošenja Programa je provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju.
Ukupna proizvodnja jabuka u Republici Hrvatskoj u 2018. godini iznosila 93.467 tona. Postojeći rashladni kapaciteti za čuvanje voća u Republici Hrvatskoj, a posebice jabuke, su nedostatni i iznose oko 53.000 tona. Održavanje voćnjaka u gotovo svim intenzivnim nasadima u Hrvatskoj mora se provoditi sustavno što uzrokuje velika ulaganja.
Dvije godine za redom proizvođačima jabuka mraz je napravio velike štete u voćnjacima, a prošle godine imali su ogroman urod jabuka koje su zbog velike ponude postigle nisku cijenu, dok su skladišni kapaciteti koji bi omogućili bolju tržišnu poziciju skromni i ne zadovoljavaju potrebe. Novom infrastrukturom za skladištenje jabuka to bi se trebalo promijeniti. Stoga su u Ministarstvu poljoprivrede osmislili  program vrijedan 20 milijuna kuna kojim će se proizvođačima jabuka nastojati pomoći u borbi protiv štetnika i nepovoljnih vremenskih prilika.

Izvor: MP

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

01.01.2020.

08.01.2020.

15.01.2020.

22.01.2020.

29.01.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit