Podjela diploma i izlet na Krndiju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

 

Predsjednik planinarskog društva „Krndija“ Našice Hrvoje Tržić u subotu je trinaestoro novih članova, planinara i planinarki, uručio verificirane diplome Hrvatskog planinarskog saveza. Članovi su uspješno završili ovogodišnju Opću planinarsku školu u organizaciji PD-a „Krndija“ i time postali školovani planinari.

 

 

U nedjelju je društvo organiziralo izlet na središnju Krndiju gdje su obišli dio trase Našičke geološke staze na kojoj bi uskoro trebali početi radovi obnove i postavljanja informativno-edukacijskih ploča. Kako im je na izletu bilo pročitajte u nastavku:

„Kao i obično našli smo se na parkingu ispred crkve, mjestu odakle svake nedjelje (pa i češće) kreću naše planinarske avanture. Dogovor za pokret bio je osam sati ujutro pa možda niti ne čudi da nas se na parkiralištu našlo samo četvero. Ostali su izgleda još bili pod dojmom utakmice Hrvatska-Rusija i moguće proteklu večer proveli baš na tom istom parkiralištu gdje se upriličilo poveće slavlje naših sugrađana. Iako nas je bilo „malo“ po dogovoru smo krenuli na put od križanja prema Našičkom vodovodu i Požaru kraj Seone. Raspoloženje je bilo dobro, teme su se kao i obično redale: od Svjetskog prvenstva, planinarenja, prošlih izleta, planova pa sve do kostiju nosoroga koje su pronađene baš na polazištu našeg staze. Nakon vrlo kratkog vremena dolazimo do Požara gdje se nalazi vidikovac s kojeg se pruža lijep pogled na Krndiju i vrhove Lončarski vis, Kapovac i Bedemgrad – srednjovjekovni utvrđeni grad do kojeg ćemo kasnije i doplaninariti. Na Požaru pravimo kratku pauzu, slikamo se i komentiramo da bi se na ovom mjestu uskoro trebala nalaziti ploča o flori i fauni koja sačinjava Krndiju.

Nakon toga skrećemo u šumovitije područje, krndijsku prašumu kako kaže predsjednik društva te hodamo Našičkim planinarskim putem do Crnog potoka. Uz stazu teče potok Jastrebica gdje se nalazi geološki lokalitet školjke češljače, ali tamo umjesto češljača ovaj put pronalazimo gljive i beremo ih za večeru. Stižemo do kamenoloma Glavica i tamo opet odmaramo, jer sunce grije taman toliko da nam se baš i ne žuri dalje. Nakon nekog vremena ipak odlučujemo nastaviti rimskom cestom do Bedemgrada, usput pratimo planinarske oznake, a ne možemo ne primijetiti i cvijeće koje se šareni u svim duginim bojama, leptire, male žabe, ali i velike kukce koje brže bolje zaobilazimo.

Kad smo stigli do Bedemgrada – dobro nam poznatog i dragog mjesta – opet baš kao i na kamenolomu nemamo potrebu žuriti dalje nego uživamo u sunčanom danu i dobrom društvu, a još boljim sendvičima i likeru. Kasnije se spuštamo planinarskim putem preko Slatinskog jarka gdje nailazimo na još poneku gljivu i svakoj se iznova veselimo. Dolazimo do Seone i kraja našeg puta, ali početka jedne nove priče. Naime, uskoro se treba početi s radovima na Našičkoj geološkoj stazi i na postavljanju novih informativno-edukacijskih ploča za koje su društvu odobrena sredstva i odličan je osjećaj promatrati i sudjelovati u nastajanju nečega novog, nečega u čemu
ćemo uživati i mi, ali i buduće generacije, nečega u čemu će uživati našički planinari, ali i svi drugi planinari, ljubitelji prirode i svi oni koji to budu željeli.

Izlet je trajao oko pet sati, ali kako smo već naučili „Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje!“ tako da se nismo odali umoru nego izlet nastavili u jednom ugostiteljskom lokalitetu gdje smo osim priče o budućim izletima ispričali i nekoliko viceva koje vam možemo prepričati samo ako se učlanite u društvo.“

 

 

 

Izvor: PD „Krndija“ Našice

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit