Početak gradnje RDC-a planira se krajem ove, a završetak radova 2021. godine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije jučer je održana Završna konferencija Projekta “Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće“, projekta čija je ukupna vrijednost 2,1 milijuna kuna, s tim da bespovratna sredstava Europske unije iznose 1,8 milijuna kuna (85 posto ukupne vrijednosti projekta).
Nakon Završne konferencije, u idućih 15-ak dana počet će postupak javne nabave, slijedi odabir najboljeg i najpovoljnijeg izvođača radova, a potom počinjemo izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko-zoni Nemetin. Izvori financiranja su Vlada RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Osječko-baranjska županija. Nadam se da će početak izgradnje biti krajem ove godine, a završetak u idućoj godini. Prema projektantskom troškovniku procijenjena vrijednost investicije je 78,6 milijuna kuna plus PDV, odnosno 98,3 milijuna kuna ukupno – rekao je župan Ivan Anušić.
Ovo je projekt od strateškog značaja za razvoj poljoprivrede i pokretanje gospodarskih aktivnosti u Osječko-baranjskoj županiji i cijelom slavonsko-baranjskom području, a projektirat će se na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije postavljanjem sunčanih kolektora na krovnim površinama objekta.
Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling ističe da je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće planirana u tri faze. U prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija. U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće, te aukcijske dvorane.
U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično).
Od brojnih aktivnosti u dosadašnjem tijeku projekta, na Konferenciji je osobito naglašena izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju prve fazu RDC-a te ishođenje građevinske dozvole izrada studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi. Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređeno u ukupno 23 rashlade komore, a podijeljen je na dva dijela – za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, i to tri komore kapaciteta 150 tona i 4 komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za ekološke proizvode bit će postavljena posebna linija za sortiranje i pakiranje, odvojena od konvencionalne proizvodnje.
Planirani kapacitet rashladnih komora za konvencionalnu proizvodnju je 2.220 tona, raspoređeno u 10 komora s U.L.O. atmosferom i 6 komora s dinamičkom atmosferom, te 6 komora s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 329 tona.
Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom (ULO i dinamička) i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2.

tekst i foto: OBŽ

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit