Pet milijuna kuna za sjetvu i stočarsku proizvodnju

Mogućnost ishođenja povoljnih financijskih sredstava jedan je od bitnih čimbenika za poslovanje poljoprivrednika i mogućnost njihovog rasta i razvitka. U tom cilju Zagrebačka banka d.d. uputila je Osječko-baranjskoj županiji ponudu za poslovnu suradnju u kreditiranju poljoprivredne proizvodnje, što je prihvaćeno, pa su  zamjenik župana Goran Ivanović i direktor Regionalnog centra Istočne Hrvatske Zagrebačke banke Boris Runje potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji u kreditiranju sjetve i stočarske proizvodnje na području Osječko-baranjske županije.

Ukupni kreditni potencijal prema predloženoj kreditnoj liniji je 5.000.000,00 kuna, a korisnici kredita mogu biti fizičke osobe – obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u sustavu PDV-a, trgovačka društva, poljoprivredne zadruge i obrtnici koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem ili prebivalištem na području Osječko-baranjske županije odnosno poljoprivredna proizvodnja mora se odvijati na području Osječko-baranjske županije. Redovna kamatna stopa otplate kredita je 5,2 postotna poena godišnje i promjenjiva je, međutim Osječko-baranjska županija uključila se u njeno subvencioniranje s dva postotna poena.

– Poljoprivreda se može poticati na više načina, među kojima je i ovaj projekt Zagrebačke banke i Osječko-baranjske županije. Zagrebačka banka kroz svoj proizvod daje prigodu malim proizvođačima da se pojave sa svojim zahtjevima, a Županija kao njihov partner subvencionira kamatu s 2 postotna poena što će bitno smanjiti trošak otplate kredita. Apeliram na jedinice lokalne samouprave s područja Županije da se uključe u projekt, čime bi dodatno smanjili troškove poljoprivrednicima, pa bi kamatna stopa iznosila 1 do 1,5 posto, što je osobito važno za one koji se bave stočarstvom. Za razvoj gospodarstva izuzetno su važni ovakvi partnerski odnosi u kojima banke imaju ključnu ulogu zbog njihovih kreditnih linija, a vizija naše Županije i župana Ivana Anušića je da kroz sustave potpora, subvencija i druge mjere potičemo gospodarski razvoj te da ljudi ostaju na ovim prostorima – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

Direktor Regionalnog centra Istočne Hrvatske Zagrebačke banke Boris Runje ističe da najveću korist u projektu mogu ostvariti mali poljoprivredni proizvođači jer će smanjiti svoje nabavne troškove sjetve i repromaterijala. Projekt je osobito značajan na području Osječko-baranjske županije koja raspolaže s najviše poljoprivrednih površina u Hrvatskoj, a dodaje kako Zagrebačka banka sudjeluje i u ostalim kreditnim linijama Osječko-baranjske županije, subvencioniranju poduzetnika i drugim projektima.

Zainteresirani za ove kreditne linije trebaju se javiti u Ured za poljoprivredu Osječko-baranjske županije, gdje će dobiti potrebne podatke i pomoć te gdje se razmatra uvjete za subvencije, a potom se zahtjevi upućuju u banku na daljnji postupak.

Prema namjeni krediti mogu biti kratkoročni ili dugoročni. Kratkoročni krediti namijenjeni su za nabavu repromaterijala za sjetvu: sjeme, presadnice (za povrtlarske kulture), zaštitna sredstva i gnojivo za sjetvu, za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju poslovnih subjekata i za nabavu grla za tov svinja. Dugoročni krediti namijenjeni su za nabavu rasplodnih junica i za nabavu grla za tov junadi.

Najniži iznos pojedinačnog kredita je 5.000,00 kuna, a najviši iznos pojedinačnog kredita je 1.000.000,00 kuna. Maksimalni iznos pojedinačnog kredita za nabavu rasplodnih junica i za nabavu grla za tov iznosi 250.000,00 kuna, dok za nabavu rasplodnih junica maksimalni iznos kredita po grlu iznosi 12.000,00 kuna, za nabavu grla za tov junadi 4.000,00 kuna po grlu i za nabavu grla za tov svinja 400,00 kuna po grlu.

Krediti se odobravaju u kunama. Rok za korištenje kredita može biti do 3 mjeseca od dana sklapanja ugovora o kreditu s korisnikom kredita za kratkoročne kredite i do 6 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu s korisnikom kredita za dugoročne kredite. Rok otplate kratkoročnih kredita za nabavu grla za tov svinja je 8 mjeseci, a za nabavu repromaterijala za sjetvu i za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju poslovnih subjekata 10 mjeseci. Rok otplate dugoročnih kredita za nabavu rasplodnih junica je 4 godine u koje je uključeno razdoblje počeka do 12 mjeseci i za nabavu grla za tov junadi su 20 mjeseci.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling ističe kako je već u tijeku prikupljanje očitovanja jedinica lokalne samouprave, a očekuje da će barem desetak općina i gradova pridružiti Županiji u subvencioniranju kamata.

izvor: OBZ

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

04.03.2020.

11.03.2020.

18.03.2020.

25.03.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit