Otvoreno pristanište na jezeru Sakadaš

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Današnjim svečanim otvorenjem pristaništa Sakadaš, Park prirode Kopački rit dobio je infrastrukturu koja će mu omogućiti veću fluktuaciju posjetitelja, a nabava novog izletničkog elektrobroda i čamaca na solarni pogon pružit će posjetiteljima potpuno novi doživljaj flore i faune. Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.170.816,18 kn, od čega Europska unija financira 9.362.246,06 kn, a javna sredstva (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike) iznose 1.652.161,08 kn.

Tomislav Bogdanović, ravnatelj Parka prirode Kopački rit objasnio je što je sve obuhvaćeno projektom.

– Projekt izgradnje pristaništa Sakadaš je projekt financiran iz paketa Konkurentnost i kohezija, a vrijedan je 11.170.000 kuna. U cijelosti će biti završen u rujnu ove godine, potpunom izgradnjom još jednog broda. Inače, kroz ovaj projekt postavili smo pet operativnih zadataka koji su se trebali realizirati, a prvi od njih tiče se provedbe građevinskih radova i postavljanja novog platoa, potom je bilo potrebno izgraditi pristanišni dio, zatim izradati elaborat o upravljanju posjetiteljima te na kraju nabaviti elektromotorne čamce. Izgradnjom pristaništa omogućili smo posjetiteljima da se na najsigurniji mogući način spuste do brodova, a posebnu pozornost pri tome smo pridali kategoriji osoba s invaliditetom. Također, vodili smo računa da pristanište ne ovisi o oscilacijama vode jer se sustav sam prilagođava vodostaju – istaknuo je Bogdanović i najavio povratak turista i organiziranih dolazaka u sljedećim tjednima.

Vlatka Gulan Zetić, voditeljica Službe zaštite prirode Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napomenula je kako je ovo samo jedan od projekata na kojem Fond surađuje s Parkom prirode Kopački rit.

– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je ovaj projekt kroz nacionalnu komponentu u iznosu od 1,3 milijuna kuna, a to je samo jedan od projekata kojima Fond prati Park prirode Kopački rit, s obzirom da financijski sudjelujemo i u rekonstrukciji posjetiteljskih centara dvorca Tikveš. Što se tiče projekta izgradnje pristaništa on je izuzetno važan zbog infrastrukturnih sadržaja, ali i povećanja sigurnosti za posjetitelje koji na ovaj način dobivaju vrijedan i kvalitetan prostor za obilazak prekrasne prirode rita – kazala je Gulan Zetić.

Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pozvao je sve posjetitelje da dođu u Kopački rit i upoznaju prekrasnu prirodu.

– Otvorenje pristaništa Sakadaš izvrsna je prilika za pozivanje građana da posjete Kopački rit i ponovno osjete prirodu i povežu se s njom, posebno nakon dugog i iscrpljujućeg razdoblja pandemije koronavirusa. Čestitam JU PP-a Kopački rit na još jednom uspješnom projektu jer nakon malog Sakadaša imamo novo, moderno pristanište opremljeno kvalitetnom infrastrukturom i brodovima koji omogućuju uživanje u prirodnim ljepotama bez remećenja mira ovdašnje flore i faune – zaključio je Kreitmeyer.

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije progovorio je o ogromnim turističkim potencijalima županije i nužnosti ulaganja u sadržaje i infrastrukturu.

– Osječko- baranjska županija je izuzetno sretna što ima Kopački rit na svom području, a niz projekata kojima se radi na poboljšanju infrastrukture naše „europske Amazone“ su hvalevrijedni i donose korist prije svega u razvoju turizma u našoj županiji. Revitalizacija dvoraca Tikveš, spomenuta izgradnja pristaništa na jezeru Sakadaš te niz drugih investicija daju nam za pravo reći da Baranja i Osječko-baranjska županija snažno utiru put prema tome da postanu najjače destinacije kontimnentalnog turizma u Hrvatskoj. U tom kontekstu, želimo i dalje razvijati ponudu, sadržaje i infrastrukturne projekte kojima ćemo ostvariti dugoročni cilj, a to je snažna Slavonija i Baranja u gospodarskom i turističkom smislu. Sustavnim radom i predanim ulaganjima iskoristit ćemo ogromne turističke potencijale koje imamo i nastaviti pozitivne trendove na istoku Hrvatske – istaknuo je župan Anušić.

 

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit