Otvorena vrata našičkog medicinsko-biokemijskog laboratorija povodom Međunarodnog dana laboratorijske medicine

 

U utorak, 5. studenog, po drugi puta u Republici Hrvatskoj obilježava se međunarodni dan laboratorijske medicine.
Medicinska biokemija odnosno laboratorijska medicina važan je dio zdravstvenog sustava. Ona obuhvaća analizu biološkog materijala poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika u svrhu prosudbe i razumijevanja ljudskog zdravlja i bolesti. Premda se čini kako je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korijene stare kao i medicina. Još je Hipokrat shvatio značajnost pregleda izgleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima. Intenzivni razvoj medicinske biokemije događa se između dva svjetska rata. Medicinsko-biokemijski laboratoriji postaju sastavnim dijelom gotovo svake zdravstvene ustanove. Istraživanja pokazuju da se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom bave se visokoobrazovani stručnjaci koji su nevidljivi javnosti. Razvoj medicinske biokemije u Hrvatskoj tekao je usporedo s razvojem te struke u svijetu i danas je razina medicinske biokemije kao samostalne struke usporediva s dometima struke u ostatku razvijenog svijeta.
Da bi se postalo magistar medicinske biokemije potrebno je završiti Farmaceutsko-biokemijski studij smjer medicinska biokemija, kompletno obrazovanje završava specijalizacijom iz medicinske biokemije. Danas je specijalist medicinske biokemije stručnjak s desetogodišnjim obrazovanjem iz područja medicinske biokemije i laboratorijske medicine.
6. studenog 1951. godine održan je prvi sastanak medicinskih biokemičara u Domagojevoj ulici u Zagrebu što je bio poticaj za osnivanje Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM). HDMBLM osnovano je 1953 godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga magistara medicinske biokemije, specijalista, doktora znanosti, docenata i profesora i medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini. Danas je preko 700 članova uključenih u zdravstveni sustav, istraživanje, obrazovanje ili trgovinu. HDMBLM je punopravni član Međunarodnog udruženja za kliničku kemiju (IFCC) i Europskog udruženja za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM). HDMBLM izdaje i znanstveni časopis Biochemia Medica koji je jedan od najboljih svjetskih časopisa u svojoj kategoriji.
Međunarodni dan laboratorijske medicine obilježava se u prvom tjednu mjeseca studenog. LabDay 2019. po drugi puta održat će se u cijeloj Hrvatskoj 5. studenog. Aktivnosti i program obilježavanja ovog dana dostupni su na mrežnoj stranici HDMBLM (www.hdmblm.hr/hr ) i Facebook stranici „Međunarodni dan laboratorijske medicine“ (www.facebook.com/HDMBLMLabday). Mnogi će laboratoriji otvoriti svoja vrata i pokazati djelić rada, održat će se promotivna predavanja i niz radionica za sve dobne skupine.
Medicinsko-biokemijski laboratorij Opće županijske bolnice Našice otvorit će svoja vrata srednjoškolcima (gimnazijalcima) koji će, možda, postati budući specijalisti u ovom ili sličnom laboratoriju i maloj grupi učenika osnovne škole „Dora Pejačević“ koji će po prvi puta vidjeti čemu služi neugodno vađenje krvi i kako izgleda kapljica krvi pod mikroskopom.
Svim magistrima i specijalistima medicinske biokemije čestitamo njihov dan i želimo uspješan LabDay2019.!

Izvor: Opća županijska bolnica Našice

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

05.02.2020.

12.02.2020.

19.02.2020.

26.02.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit