Otvorena vrata našičkog medicinsko-biokemijskog laboratorija povodom Međunarodnog dana laboratorijske medicine

Facebook
Twitter
Pinterest

 

U utorak, 5. studenog, po drugi puta u Republici Hrvatskoj obilježava se međunarodni dan laboratorijske medicine.
Medicinska biokemija odnosno laboratorijska medicina važan je dio zdravstvenog sustava. Ona obuhvaća analizu biološkog materijala poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika u svrhu prosudbe i razumijevanja ljudskog zdravlja i bolesti. Premda se čini kako je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korijene stare kao i medicina. Još je Hipokrat shvatio značajnost pregleda izgleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima. Intenzivni razvoj medicinske biokemije događa se između dva svjetska rata. Medicinsko-biokemijski laboratoriji postaju sastavnim dijelom gotovo svake zdravstvene ustanove. Istraživanja pokazuju da se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom bave se visokoobrazovani stručnjaci koji su nevidljivi javnosti. Razvoj medicinske biokemije u Hrvatskoj tekao je usporedo s razvojem te struke u svijetu i danas je razina medicinske biokemije kao samostalne struke usporediva s dometima struke u ostatku razvijenog svijeta.
Da bi se postalo magistar medicinske biokemije potrebno je završiti Farmaceutsko-biokemijski studij smjer medicinska biokemija, kompletno obrazovanje završava specijalizacijom iz medicinske biokemije. Danas je specijalist medicinske biokemije stručnjak s desetogodišnjim obrazovanjem iz područja medicinske biokemije i laboratorijske medicine.
6. studenog 1951. godine održan je prvi sastanak medicinskih biokemičara u Domagojevoj ulici u Zagrebu što je bio poticaj za osnivanje Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM). HDMBLM osnovano je 1953 godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga magistara medicinske biokemije, specijalista, doktora znanosti, docenata i profesora i medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini. Danas je preko 700 članova uključenih u zdravstveni sustav, istraživanje, obrazovanje ili trgovinu. HDMBLM je punopravni član Međunarodnog udruženja za kliničku kemiju (IFCC) i Europskog udruženja za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM). HDMBLM izdaje i znanstveni časopis Biochemia Medica koji je jedan od najboljih svjetskih časopisa u svojoj kategoriji.
Međunarodni dan laboratorijske medicine obilježava se u prvom tjednu mjeseca studenog. LabDay 2019. po drugi puta održat će se u cijeloj Hrvatskoj 5. studenog. Aktivnosti i program obilježavanja ovog dana dostupni su na mrežnoj stranici HDMBLM (www.hdmblm.hr/hr ) i Facebook stranici „Međunarodni dan laboratorijske medicine“ (www.facebook.com/HDMBLMLabday). Mnogi će laboratoriji otvoriti svoja vrata i pokazati djelić rada, održat će se promotivna predavanja i niz radionica za sve dobne skupine.
Medicinsko-biokemijski laboratorij Opće županijske bolnice Našice otvorit će svoja vrata srednjoškolcima (gimnazijalcima) koji će, možda, postati budući specijalisti u ovom ili sličnom laboratoriju i maloj grupi učenika osnovne škole „Dora Pejačević“ koji će po prvi puta vidjeti čemu služi neugodno vađenje krvi i kako izgleda kapljica krvi pod mikroskopom.
Svim magistrima i specijalistima medicinske biokemije čestitamo njihov dan i želimo uspješan LabDay2019.!

Izvor: Opća županijska bolnica Našice

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit