Održana 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Večeras je održana 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica. Vijećnici su većinom glasova prihvatili rebalans gradskog proračuna za ovu godinu i projekcije za 2023. i 2024. U raspravi je vijećnik Samir Haj Barakat istaknuo kako je presedan da se samo mjesec dana nakon donošenja proračuna, donosi i njegov rebalans. Gradonačelnik Krešimir Kašuba ustvrdio je kako je to znak da se radi jer se skroz nešto mijenja. Projekti su veliki te je zaključio kako je stoga na ovakve presedane spreman i ubuduće jer to pokazuje da se radi ozbiljan posao. Poduža rasprava vodila se oko prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Našica. Odluku su obrazložili direktor „Našičkog parka“ Hrvoje Žiha i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije i komunalni sustav Grada Našica Magdalena Vidaković-Gelenčir. Uz ostalo, istaknuli su kako je to usklađenje sa zakonskim odredbama te da cijena fiksnog dijela ide gore jer će se broj odvoza povećati sa 6 na 10. Na večerašnjoj sjednici prihvaćen je prijedlog Odluke o darovanju nekretnine Humanitarnoj udruzi „Dar dobrote“ Našice te pojašnjeno kako se radi o zemljištu kod „Konzuma“. Prihvaćen je i prijedlog Odluke o poništenju odluka o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu na području Grada do koje je došlo iz proceduralnih razloga.

Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar rekao je kako je dnevni red od 10 točaka sugerirao da će se raditi o jednoj kratkoj brzoj sjednici, ali trosatna sjednica pokazala je koliko su bitne točke. -Vidjelo se koliko je bitna sinergija Grada – Gradske uprave, gradonačelnika i Gradskog vijeća. Rebalans proračuna pokazuje koliko je dinamika rada u Gradskoj upravi danas snažna, koliko se brzo mijenjaju mogućnosti korištenja sredstava te da se radi o izuzetno bitnom projektu za Grad. Rasprava i objašnjenja oko prikupljanja komunalnog otpada pokazuju koliko se brinemo za svaku kunu građana. Podići cijenu usluge odvoza otpada nije jednostavno, ali kad vidimo da će se stimulirati razvrstavanje, a možda u konačnici dovesti i do manje cijene nego što je sada imamo, onda je odgovornost na svima nama. Također, poništiti Odluku o poljoprivrednom zemljištu nije jednostavno, prihvatiti da se neke stvari tehnički nisu dale kako je trebalo biti, a da se ne bi nikoga od poljoprivrednika dovelo u podređeni položaj, i tu je Vijeće pokazalo razumijevanje.  Zahvaljujem svim vijećnicima, svi su sudjelovali u raspravama, donijeli smo kvalitetne odluke te nastavljamo ovako raditi i dalje – zaključio je predsjednik Vijeća.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba, osvrnuvši se na rebalans koji se donosi već nakon mjesec dana, rekao je kako to pokazuje kvalitetan rad – radi se o natječajima vrijednim više od 2 milijuna kuna raspisanim 31. prosinca. -U ovom vremenu smo, kao nikad dosad, u sinergiji s Gradom, Županijom, državnom razinom te našim najvećim gospodarskim subjektom – Nexe d.d.  pa su započeti ozbiljni razgovori. Osnovni razlog za ovaj rebalans proračuna je Sportski rekreacijski centar koji predviđamo na obilaznici preko puta “Pivovare”, a koji bi sadržavao dvoranu kakvu Našice zaslužuju i to ne samo za Rukometni klub, jer smo grad rukometa s 50-ogodišnjom tradicijom i 15 godina prvoligaškog kluba, nego multifunkcionalnu sa svim dvoranskim sportovima prijeko potrebnim našem gradu. Inzistirat ću da u tom projektu bude bazen ili bazeni jer to traže sve dobne skupine naših sugrađana. Treći sadržaj će biti teniski tereni koji će biti vezani uz teniske terene u parku.  Izuzetno važna točka bila je i Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada jer direktno utječe na standard građana. Intenzivno se priča o poskupljenju. Direktor “Našičkog parka” je sve realno objasnio. Radi se o direktivi Europske unije, a ono što je utješno je da – ako budemo pazili na odvajanje otpada – jasno je rečeno da jedina kanta koja se naplaćuje je zelena kanta s mješovitim otpadom. Ostale kante  – smeđa za biootpad, plava za papir i žuta za plastiku – se ne naplaćuju.  Važna točka bila je i prijedlog Odluke o poništenju odluka o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu na području Grada. Radi se o postupku koji se prije godinu dana počeo provoditi. Sada smo došli u završnu fazu na razini Grada pa slijedi županijska razina, zatim Ministarstvo poljoprivrede, DORH i vraća se na potpisivanje Gradu. Mi smo u ovoj fazi u suradnji sa Županijom, uvidjeli niz pravnih propusta na osnovu čega smo donijeli odluku o poništavanju. U iščekivanju smo novog zakona i krenut ćemo, naravno, u pripremu novog natječaja – rekao je gradonačelnik.

Aktualni sat obilježila su brojna vijećnička pitanja. Anita Stanić-Plemeniti istaknula je inicijativu facebook grupe „Našičke mame“ da se za svako novorođeno dijete posadi jedno stablo te upozorila da je dio nogostupa u Strossmayerovoj ulici još uvijek popločen ciglama te pitala kada će biti saniran. Gradonačelnik Krešimir Kašuba prihvatio je ideju sadnje stabala, a za raskrižje kraj Lidla rekao da će biti rekonstruirano. Ako radovi potraju, spomenuti dio nogostupa bit će saniran iz tekućeg održavanja. Vijećnica Vanja Horvat pitala je zašto dio Vukojevaca, poznatiji kao Srdelovac, nema nogostupa niti mosta te zašto sustavom aglomeracije nisu obuhvaćena brdska sela i kada će ona dobiti pitku vodu s obzirom da smo u 21. stoljeću. Gradonačelnik je odgovorio da Srdelovac ima nogostup, ali nema most preko potoka, a kako se radi o vrlo prometnoj državnoj cesti, potreban most prijavljen je na natječaj MUP-a. Što se tiče pitke vode, gradonačelnik je ustvrdio kako će sva naselja dobiti pitku vodu. Vijećnica Josipa Knežić postavila je pitanje za rasvjetu u Ulici Matije Gupca u Martinu, a gradonačelnik odgovorio da postojeća rasvjeta nije adekvatna, stoga je za ovu godinu planirana potrebna dokumentacija, a nova rasvjeta u projekciji je za 2023. godinu. Vijećnika Zvonka Ibriksa zanimalo je je li rekonstrukcijom trga i obnovom dvoraca planirana i izgradnja javnog wc-a te postavljenje sata poput onog koji je bio na trgu. Gradonačelnik je odgovorio da je wc predviđen, što se tiče sata – imamo ga na crkvi, ali može se razgovarati i o postavljanju sata na trgu. Vijećnik Samir Haj Barakat pitao je zašto je Gljivarsko društvo koje je nadaleko poznato, ostalo bez Doma u Granicama. Gradonačelnik je odgovorio da se radi o gradskom objektu na koji svi imaju pravo, da se razgovaralo o održavanju kampova i mogućnoj rekonstrukciji, a nakon što su neka društva tamo održavala sadržaje, predsjednik Gljivarskog društva rekao je da društvo izlazi iz objekta. Gradonačelnik je zaključio kako vjeruje da će se u konačnici uspjeti dogovoriti o svemu, a za dobrobit cijele zajednice. Vijećnik Bruno Wolf postavio je pitanje kada će „Hrvatske ceste“ urediti cestu kroz industrijsku zonu koja je služila za promet dok su trajali radovi te jesu li učinjeni još neki napori za dovođenje investitora u industrijsku zonu. Gradonačelnik je rekao kako je Grad u pregovorima s „Hrvatskim cestama”, a što se tiče zone – za prodaju je spremno 18 čestica, promidžba skroz traje, a istaknuo je kako svi žele da investitora bude što više te da ih bude čim prije.

 

tekst i foto: N.Pavlus

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit