Održan virtualni sastanak ministara poljoprivrede EU

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Jučer je održan video sastanak ministara poljoprivrede država članica Europske unije. Glavna tema rasprave je stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda i tim povodom ministrica Vučković dala je informaciju o sektorima koji su najviše pogođeni nestabilnostima zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica COVID krize. Ministrica je izjavila kako je zahvaljujući brzoj reakciji u prvoj polovici godine spriječena veća šteta za poljoprivrednike, međutim, stanje i dalje nije stabilno, posebno u svjetlu novih ograničenja koja osobito pogađaju izvozne sektore i one povezane uz ugostiteljstvo. U Hrvatskoj se bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od navedenih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena. Zbog toga je zatraženo od Europske komisije da poduzme mjere stabilizacije tržišta u skladu sa zakonodavstvom Europske unije, a Ministarstvo poljoprivrede istovremeno priprema programe potpora kojima će se osigurati pomoć pogođenim poljoprivrednim sektorima iz Državnog proračuna.

Na sastanku je također dana informacija o poduzetim aktivnostima kojima je cilj smanjenje gubitaka i rasipanja hrane. Ministrica Vučković izvijestila je o Planu sprječavanja i smanjenja otpada od hrane za razdoblje do 2022. godine, koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila prošle godine. Planom se predviđaju aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje sustava doniranja hrane te informiranje i educiranje javnosti, posebno djece školske dobi, budući da značajan dio otpada od hrane nastaje u kućanstvima. Ministarstvo poljoprivrede uvelo je informatički sustav za doniranje, koji će omogućiti lakše uspostavljanje kontakta između donatora i posrednika te modificiralo pravni okvir za doniranje. Vezano uz donošenje nove EU strategije za šume, Hrvatska je podržala najavljene aktivnosti, naglasivši da treba zadržati nacionalnu nadležnost u pitanjima povezanima sa šumarskom politikom.
Od ostalih tema mogu se izdvojiti informacije o suradnji na razini Europske unije radi suzbijanja afričke svinjske kuge, pripremama za donošenje nove EU strategije za šume te o sklapanju trgovinskog sporazuma između Europske unije i država Južne Amerike okupljenih u tzv. Mercosur skupini.

 

izvor: Ministarstvo poljoprivrede

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit