Održan sastanak Stožera civilne zaštite-na području Osječko baranjske županije nema oboljelih

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Na području Osječko baranjske županije nema oboljelih, pod nadzorom je 68 osoba dok su 33 u  samoizolaciji.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, na današnjem je sastanku Stožera, rekao da u našoj županiji nema niti jedne osobe pozitivne na Korona virus. U dogovoru sa KBC Osijek i Zavodom za javno zdravstvo odrađuje se sve što je potrebno. Pozvao je na smanjenje kretanja ukoliko to nije potrebno, te naglasio kako su svi javni skupovi otkazani. Stožer je donio nekoliko odluka, pripremljeni su prostori za karantenu za slučaj da se pojave oboljeli. Župan Ivan Anušić rekao je kako imamo situaciju koja zahtjeva disciplinu i  slušanje struke, a ne širenje panike. Ako bude situacija koje su promijenjene istog trenutka mediji i javnost bit će obaviješteni – rekao je Anušić. Apelirao je na sve da se ne širi panika koja može biti opasna i napraviti puno više problema nego pravi problem, a to je Korona virus. Na tiskovnoj konferenciji nazočnima se obratila i predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, Ljiljana Perić, koja je rekla kako za sada nema oboljelih, do sada je testirano 11 osoba i sve su negativne na virus. Kao infektolog istaknula je izuzetnu važnost samoizolacije pojedinaca jer nije vrijeme za međusobno druženje i okupljanje. – Prekinut će se znatno širenje infekcije samokontrolom svih. Treba ostati u svojim domovina, osobito oni koji dolaze iz inozemstva – rekla je i naglasila važnost pranja ruku i prozračivanja prostorija, čime se može spriječiti daljnje širenje unutar obitelji. Odgovarajući na novinarska pitanja rekla je kako su razrađeni svi postupci u slučaju pojave bolesti i potrebe stavljanja na respirator. U KBC-u ima mogućnosti tako zbrinuti 40 do 50 bolesnika, a svi zaposlenici  su pripremljeni za ovakve situacije. Očekuje se i mogućnost testiranja u osječkoj bolnici, no to će ovisiti o potrebi, odnosno o pritisku na Kliniku za infektivne bolesti “dr.Fran Mihaljević” u Zagrebu. 

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul kazao je kako je 256 osoba upisano u evidenciju Zavoda, pod nadzorom je ukupno 68 osoba, a još su 33 u samoizolaciji. Nije bilo slučajeva koji su opasni, ali važno je poštivati pravila, voditi računa o higijeni i ne okupljati se u zatvorenim prostorima što se posebno odnosi na mlađe ljude. Apelirao je na medije koji često, zbog senzacije, naprave puno više problema nego koristi. Naša Županija i epidemiološka služba dobro rade, a to je vijest koja nam treba. Za sada je situacija mirna.
Rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac rekao je kako je obvezujuća odluka da se svi koji se vraćaju u Hrvatsku, a u ovom trenutku Sveučilište ima preko 80 studenata na Erasmus razmjenama, zatvore u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana. Sveučilište je spremno za održavanje online nastave.

Tekst: Tomislava Justić

Foto: OBŽ

top music

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit