Objavljeni konačni rezultati državne mature

 

Jučer su objavljeni konačni rezultati državne mature koju je ove godine polagao 30 561 učenik. Njih 8747 ocijenjeni su negativno iz hrvatskog ili matematike što je za u odnosu na prošlu godinu povećano. Prosječna ocjena je dobar, a maturu nije položilo 9,4 posto gimnazijalaca, što je dosad najveći postotak prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

Ove godine samo jedna maturantica imala je 100 posto prolaznosti iz dva predmeta, a prošle godine bilo ih je 11. Za četvero učenika poništena je kompletna matura, a poništeno je i 18 pojedinačnih ispita zbog nepoštivanja uputa i sadržaja koji nije bio primjeren. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je proći ispit matematike na višoj razini, a kod gimnazijalaca prolaznost je bila 79 posto. Na nižoj razini matematike prolaznost gimnazijalaca bila je 79 posto, a kod učenika strukovnih škola 71 posto.

Predano je oko 1200 praznih listova eseja iz hrvatskog jezika na nižoj razini. Najčešće ocjene su bile 2 ili 3. Najveća izlaznost bila je na ispitu hrvatskog jezika više razine, zatim na matematici niže razine i engleskom na višoj razini.

Postignuća učenika su sve slabija. Rezultati Državne mature pokazatelj su koliko je dobro sustav pripremio učenike za suočavanje s izazovima s kojima će se susretati u životu kako bi ispunili svoje životne ciljeve i aktivno sudjelovali u društvu – rekla je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Ivana Katavić i dodala kako Obrazovni sustav sa svim svojim sastavnicama treba preuzeti odgovornost za rezultate državne mature.

Tekst: Tomislava Justić/Foto: Pixabay

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

05.02.2020.

12.02.2020.

19.02.2020.

26.02.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit