Objavljen Vodič za označavanje rokova trajanja hrane

Facebook
Twitter
Pinterest

Informiranje potrošača o hrani predstavlja komunikaciju subjekta u poslovanju s hranom s potrošačem. Stoga subjekti u poslovanju s hranom koji su odgovorni za informacije o hrani, moraju voditi računa da informacije o hrani budu u skladu s odgovarajućim harmoniziranim propisima na razini Europske unije kao i nacionalnim propisima, odnosno da između ostalog budu potpune, jasne i lako razumljive potrošaču.

Jedna od obveznih informacija na hrani je rok trajanja hrane. Cilj označavanja roka trajanja je osigurati potrošaču mogućnost izbora hrane sigurne za konzumaciju i odgovarajuće kvalitete unutar određenog vremenskog razdoblja.
Odgovornost za određivanje i označavanje roka trajanja hrane leži na subjektu u poslovanju s hranom. Izuzetno je važno da subjekti u poslovanju s hranom ispravno odrede i označe rok trajanja hrane kao i da ga potrošači razumiju na ispravan način. Nerazumijevanje i nerazlikovanje značenja datuma minimalne trajnosti, „Najbolje upotrijebiti do …“ kao i „Upotrijebiti do…” datuma dovodi do povećanja rizika od konzumacije nesigurne hrane i povećanog bacanja hrane.

Vodič za označavanje roka trajanja hrane subjektima u poslovanju s hranom daje preporuke kako, u okviru zakonskih propisa, mogu ispravno odrediti i označiti rok trajanja hrane. Nadalje, cilj vodiča je povećati svijest da ispravnim označavanjem roka trajanja hrane sprječavamo nepoželjno bacanje hrane.

 

izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit