Novi niskopodni tramvaji podići će kvalitetu javnog prijevoza u Osijeku

Facebook
Twitter
Pinterest

U sklopu aktualnog projekta modernizacije i unaprjeđenja kvalitete javnog prijevoza u Osijeku, danas je u sjedištu Gradske uprave zaključen je ugovor o nabavi 10 novih niskopodnih tramvaja između tvrtki Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek i Končar – Električna vozila d.d. Zagreb. Ugovor u vrijednosti gotovo 25 milijuna eura potpisali su direktori ovih tvrtki Goran Pajnić i Josip Ninić, a događaju su nazočili gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, predsjednik Uprave Končar d.d. Gordan Kolak, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić te Ina Topić, ravnateljica Sektora za EU fondove i strateško planiranje pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Projekt „Nabava novih niskopodnih tramvaja za potrebe modernizacije tramvajskog voznog parka u Osijeku“ provodi se od 31. listopada 2022., a traje do 31. prosinca 2025. godine. Njegova ukupna vrijednost je 24.885.526,58 eura, s tim da ukupni prihvatljivi troškovi iznose 19.908.421,26 eura, a upravo toliko je i iznos bespovratnih sredstava.

Gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako su zadnji put novi tramvaji u Osijeku, prvom gradu u Hrvatskoj s tramvajskim javnim prijevozom, kupljeni prije 40 godine. – Novi tramvaji će svakako značiti i veću sigurnost i brzinu, a time i bolju ekološku prihvatljivost. Preduvjet za dolazak niskopodnih tramvaja je modernizacija tramvajske infrastrukture koja je u tijeku. Njome je predviđena obnova 9,5 km tramvajske pruge, 23 tramvajska stajališta, oko 10 km kontaktne mreže i 7,5 km podzemne kabelske mreže te izgradnja jedne nove i modernizacija dviju postojećih ispravljačkih stanica. Ukupna vrijednost projekta je 35,4 milijuna eura od čega je iz EU fondova sufinancirano 26,5 milijuna eura. Radovi su započeli sredinom ožujka prošle godine, a trenutna izvršenost je na 60% ugovorene vrijednosti radova – rekao je gradonačelnik Radić te dodao da će prvi tramvaji doći u ožujku, ostali do rujna 2025. godine. Novi će tramvaji biti pristupačniji i osobama s invaliditetom.

Predsjednik Uprave Končar d.d. Gordan Kolak zahvalio je na potpisivanju ugovora i ukazanom povjerenju za izgradnju tramvaja i infrastrukture. Naime, u izrada novih tramvaja sudjeluju gotovo sve kompanije unutar Grupe Končar, kao i više njihovih kooperanata. – Ovo je još jedan dokaz da je hrvatski proizvod konkurentan, suvremen i da su hrvatska pamet i znanje u korak sa svim zapadno europskim zemljama. Današnji događaj smatramo izrazito vrijednim i poticajnim za domaću industriju, prije svega jer reference na domaćem tlu čine okosnicu izvozne konkurentnosti i općeg nacionalnog gospodarskog rasta. Osijek i Zagreb jedini su hrvatski gradovi koji imaju tramvajski prijevoz, a činjenica da će u oba grada prometovati upravo Končarevi tramvaji, hrvatski proizvod iza kojeg stoje domaći stručnjaci, njihovo znanje i samostalno razvijena rješenja, ponosom bi trebala ispuniti sve nas – rekao je Kolak.

– Iznimno mi je drago da će Končar proizvesti tramvaje koje ćemo svi mi u gradu Osijeku koristiti. To je još jedan dokaz da hrvatska pamet, znanje i ruke mogu učiniti čuda. Tramvaj je brend našeg grada, Osječani ga rado koriste, ali ga vole i vidjeti kako prolazi gradom, a novi tramvaj je prekrasan. Aktualna rekonstrukcija tramvajske mreže je veliki znak da Grad Osijek i gradska uprava te Osječko-baranjska županija i županijska uprava su tu da bi stvorili uvjete za što bolji i kvalitetniji život svih naših sugrađana. Tako će biti i u budućnosti, a ovaj projekt će svakako tomu doprinijeti – rekao je zamjenik župana Mato Lukić te čestitao potpisnicima ugovora.

– Osijek je jedan od najboljih, ako ne i najbolji grad po povlačenju sredstava iz EU fondova. Od svih korisnika u našoj Središnjoj agenciji 50-ak je projekata s područja Osijeka, vrijednih više od 200 milijuna eura – istaknuo je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

Ravnateljica Sektora za EU fondove i strateško planiranje Ina Topić istaknula je da se projekt financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, dok je Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila, pojasnio karakteristike novih tramvaja. Između ostalog, rekao je da je tramvaj dugačak 20,8 metara, a kapacitet je 135 putnika od čega su 44 sjedeća mjesta.

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit